Aż się uśmiecham, bo lekka sałatka z kaszy jaglanej i kukurydzy powstała dzięki inspiracji Pani Swojego Czasu, która kilka dni temu wymyśliła – pół żartem, pół serio – makrelę z kukurydzą na śniadanie, w/w z dodatkiem kaszki kuskus na obiad, a ewentualne resztki na kolację. Do makreli kiedyś wrócę, ale póki co z niej zrezygnowałam, kaszę kuskus zastąpiłam jaglaną, kukurydzę zostawiłam, dorzuciłam do niej jeszcze rukolę i suszone pomidory i tym sposobem na śniadanie może niekoniecznie, ale na lekki obiad albo kolację jak najbardziej – mamy bardzo dobrą, a jednocześnie łatwą i szybką sałatkę.
Ostatecznie na jedną osobę:
Rukola – 1-2 garści
Kukurydza – 1-2 łyżki stołowe
Kasza jaglana ugotowana – 3 łyżki stołowe
Pomidory suszone – kilka sztuk
Olej rzepakowy lub z pestek winogron lub oliwa. – 1-2 łyżeczki
Sok wyciśnięty z cytryny (do smaku)
O wartościach kaszy jaglanej i jak ją ugotować pisałam TUTAJ.
Na półmisku rozrzucamy rukolę, dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, kukurydzę oraz posiekane na mniejsze części suszone pomidory. Całość polewamy olejem lub oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.
P.S.
– Aby uczynić naszą sałatkę daniem bardziej konkretnym, można ewentualnie dorzucić na wierzch kilka plastrów upieczonego mięsa zimnego lub ciepłego.
– Kukurydza z rukolą i kaszą jaglaną może stanowić świetny dodatek do ryb lub mięs, co już również zdążyłam wypróbować.
Na koniec dodam ważną dla mnie wiadomość: mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014. Jeśli możesz, wyślij proszę sms o treści E11496 na numer 7122. Koszt 1zł + vat. Uzyskany z tego tytułu dochód zostanie przekazany na rzecz Fundacji Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym przemocy. Głosować można do wtorku (10 lutego) do godziny 12-tej.
Każdy głos jest ważny!
Viola
Wszystko się zgadza:-)
Dziękuję!
Morgie
zrobiłam 🙂 Smaczna, prosta kolacja, z produktów, które często ma się w domu (rukoli zazwyczaj nie zużywa się całej i potem zostaje kilka garści i więdnie, kukurydza w puszce stoi w lodówce prawie zawsze, pomidory suszone też często, a kasze jaglaną posiadam obowiązkowo.
Viola
Rukola jest bardzo wydajna i faktycznie nie zawsze sie zdąży ją zużyć zanim zwiędnie.
Szkoda, że nie robią u nas takich małych pojemniczków z rukolą, prawda? Nie znoszę jak się marnuje jedzenie. Jak traci swiezość możesz spróbować ewentualnie dodać do koktajli i zobaczyć, czy Ci smakuje. Czasem tez siekam drobno i dodaję zamiast pietruszki do kanapek.
Morgie
Brzmi smacznie. Mam w domu rukolę i zastanawiam się, co z nią zrobić zanim zwiędnie, pomyślałam o kaszy jaglanej i tak wpadłam na Twój przepis. Kukurydze mam, suszone pomidory chyba też zachomikowałam, więc będzie akurat na kolacje 🙂