Sałatka z kalarepki z młodymi listkami bukowymi

wpis w: Sałatki | 0

 

Dzisiaj do schrupania przepyszna sałatka z kalarepki. Kalarepka to moje odkrycie tej wiosny, ale cichym bohaterem tego wpisu są młode listki bukowe. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z bukowymi liśćmi, to już odpowiadam? Otóż to samo co  robimy z rukolą, roszponką, czy inną sałatą, a są od niej dużo smaczniejsze i zdrowsze. Znalazłam informację w literaturze, że można  je również dusić – podobnie jak szpinak, ale ten wariant jeszcze przede mną, jak przetestuję,  potwierdzę czy warto to robić.

WIĘCEJ O LISTKACH BUKOWYCH

Listki buka mają delikatnie kwaskowy smak i są świetnym dodatkiem do wielu potraw lub bazą do pysznych sałatek. Zbieramy je tuż po otworzeniu pąków, po około dwóch tygodniach twardnieją, stają się gorzkie i niesmaczne. W miastach – gdzie zazwyczaj jest cieplej, pojawiają się na drzewach wcześniej i wcześniej też twardnieją, ale na wsi czy w chłodniejszych częściach Polski, te najmłodsze wciąż są miękkie, mają charakterystyczny meszek na krawędziach  i z tych właśnie możemy teraz jeszcze korzystać.

Młode liście bukowe dzięki zawartości kwasów fenolowych i flawonoidów mają działanie przeciwzapalne i odkażające [„Smakowite drzewa” M. Kalemba Drożdż, Wydawnictwo Pascal sp. z o.o., Bielsko-Biała 2017]. Dawniej, w czasach głodu stanowiły wartościowe pożywienie, duszono je jak kapustę. Dzisiaj, w czasach obfitości, zapominamy, że mamy tyle jakościowego jedzenia za darmo w zasięgu ręki, a wolimy jeść zielone listki z plastikowych opakowań…. 

Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, które zawsze się udają, to więcej pomysłów na nie znajdziesz w moich książkach Mamucie Przysmaki.

 

 

WIĘCEJ O SAŁATCE Z KALAREPKI

Poniżej zaś znajdziesz przepis na pyszną sałatkę z kalarepki.  Dodatek liści bukowych nie wypływa istotnie na jej smak i możesz je oczywiście pominąć, choć uważam, że to właśnie takie małe rzeczy wpływają na różnorodność tego co jemy i sprawiają, że robimy coś dobrego dla swojego zdrowia.

Jeśli czytasz ten wpis, kiedy liście bukowe nie są już dostępne, albo jeśli nie masz na nie ochoty, to dodaj  do sałatki kiełki słonecznika  czy listki świeżej mięty. Jeśli jednak chcesz spróbować jak smakują liście drzew, to zamiast listków bukowych możesz teraz wykorzystać młode listki lipy. Mają słodki smak i naprawdę są pyszne. Jak widzisz jest wiele możliwości i jestem bardzo ciekawa którą opcję wybierzesz. Napisz proszę w komentarzu.

Sałatkę z kalarepki przygotujesz w kilka chwil, jest całorocznym, pysznym dodatkiem do śniadania czy obiadu.

 

SKŁADNIKI jako dodatek dla dwóch osób

1 garść młodych i miękkich listków bukowych

1 średnia kalarepka

2 łyżeczki oliwy lub oleju sezamowego

1 łyżeczka octu jabłkowego lub 1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli, tu sól morska w płatkach

1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu (tu mieszanka czarnego i białego)

 

OPCJONALNIE

1 łyżeczka oleju z wiesiołka

kiełki lub listki mięty zamiast listków bukowych

 

WYKONANIE

Umyte i osuszone młode listki bukowe rozłóż na talerzu. Zostaw kilka do ozdoby. Obierz kalarepkę, pokrój ją w cienkie słupki i rozłóż na listkach. Skrop całość oliwą lub olejem sezamowym  i octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Oprósz solą, posyp ziarnami sezamu i gotowe. Możesz ewentualnie ozdobić sałatkę pozostałymi listkami bukowymi.

WSKAZÓWKI

Dodatkową zaletą liści buka jest to, że pięknie wyglądają we flakonie. Niestety tu również rosną i twardnieją, więc trzeba je w miarę szybko wykorzystać po zebraniu. 

Można liście bukowe również umyć, osuszyć, zawinąć w ręcznik papierowy. W szczelnym pojemniku w lodówce dobrze się przechowują przez kilka dni.

Liście bukowe możesz również zastąpić młodymi listkami lipy, które pojawiają się na drzewach nieco później. Mają inny od bukowych – słodkawy smak i też są dużo smaczniejsze od zwykłej sklepowej sałaty.

Sałatka z kalarepki świetnie smakuje z hummusem, jajkiem sadzonym czy burratą na śniadanie. Jest również pysznym dodatkiem do potraw z grilla.

KSIĄŻKI MAMUCIE PRZYSMAKI

Więcej  pomysłów  znajdziesz w moich artystycznych książkach kulinarnych Mamucie Przysmaki.  Są to albumowe wydania z moimi autorskimi fotografiami, obrazami, opowieściami oraz sezonowymi przepisami na cały rok. Mogą być pięknym prezentem na Dzień Matki czy na Dzień Dziecka. W książce z przepisami na wiosnę i lato jest rozdział Moja Dzika Kuchnia, gdzie zawarłam sporo inspiracji z natury do wykorzystania na co dzień. Zapraszam!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *