Pąki kwiatowe mniszka karmelizowane w miodzie

wpis w: Na zdrowie, Śniadania | 0

Jedno z tych śniadań, które za każdym razem może być inne, więc nigdy się nie znudzi…
Tym razem moje ulubione płatki ryżowe na mleku, jabłuszka oraz pąki kwiatowe mniszka karmelizowane w miodzie.  Tym sposobem odkryłam kolejny pyszny sposób na mniszka lekarskiego. W tym roku zdążyłam już ususzyć płatki i sprawdzić, czy da się je rozetrzeć na złoty proszek – przy odrobinie cierpliwości da się! Jestem w trakcie przygotowania miodku majowego i nalewki na ogonkach mniszkowych. Na bieżąco dodaję niemal do wszystkiego młode, świeże listki i nie mogę się nadziwić, jak wspaniale przechowują się w lodowce. Trochę listków też ususzyłam na zimę. Brzmi, że się napracowałam ale nic bardziej mylnego, bo działam raczej w skali mikro. Trochę tego, trochę tamtego i do kolejnego sezonu wystarczy w zupełności. Uwielbiam eksperymenty i kiedy tak sobie popróbuję dany składnik na różne sposoby, to łatwiej mi się z nim pożegnać, bo wiadomo że nic nie trwa wiecznie. Dmuchawce, latawce, wiatr…

 

 

2 porcje

Czas przygotowania 10 minut

 

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • szczypta soli
  • 6- 7 czubatych łyżek płatków ryżowych
  • 1 czubata łyżeczka masła lub oleju kokosowego
  • 1 czubata łyżeczka miodu lub lepiej 2 -3 łyżeczki syropu z agawy, gdyż miód podgrzewany traci swoje własności
  • garść pąków kwiatowych mniszka lekarskiego
  • 1 duże jabłko obrane i pokrojone w cząstki (bez łusek nasiennych)
  • 2 łyżki soku z cytryny

OPCJONALNIE

Poszarpane, świeże  listki mniszka do ozdoby.

Inne świeże sezonowe owoce i zioła.

 

WYKONANIE

Zagotuj mleko ze szczyptą soli, wsyp płatki ryżowe i gotuj ok. 5 minut na wolnym ogniu – do momentu aż będą miękkie i odpowiednio gęste. Podczas gotowania mieszaj je co jakiś czas, a następnie przełóż do miseczki.

W międzyczasie rozgrzej na patelni masło lub olej kokosowy  i miód lub syrop z agawy. Dodaj dokładnie umyte i osuszone pąki mniszka, po chwili cząstki jabłka. Trzymaj całość na średnim ogniu aż jabłuszka ładnie się zarumienią, następnie przewróć je na drugą stronę i podgrzewaj około  minuty – aż nieco zmiękną. Wtedy skrop sokiem z cytryny, żeby zachowały ładny kolor, zamieszaj  i dodaj wraz z syropem do miseczek napełnionych ugotowanymi płatkami ryżowymi.

Pożywne, pełne witamin, a jednocześnie lekkie śniadanie gotowe. Idealne na zimną i deszczową majówkę. Smacznego!

 

Więcej pomysłów na wykorzystanie mniszka lekarskiego znajdziesz w mojej książce z przepisami na wiosnę i lato oraz pod linkiem poniżej:

mniszek lekarski 

 

WSKAZÓWKI

Pąki kwiatowe umyte i lekko osuszone można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku lub pudełku 5-7 dni.

Można je również zamrozić.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *