Bezglutenowe brownie z batatów i mąki kasztanowej, bez dodatkowej zawartości cukru, to nie jakieś widzi mi się, a zdrowsza alternatywa ciasta, przede wszystkim dla osób, które z różnych przyczyn są na diecie i tradycyjnych ciast, czyli opartych na mące pszennej i białym cukrze, jeść nie mogą.
Jeśli nie odmawiasz sobie słodyczy i glutenu możesz potraktować ten przepis jako ciekawostkę natomiast osobom na diecie można nim sprawić wielką przyjemność, o czym się przekonałam w czasie ostatnich świąt Bożego Narodzenia.
Jeśli zastanawiasz się jak smakuje, to powiem Ci, że dobrze, ale nie szukaj w nim tradycyjnego smaku brownie, ponieważ smakuje zdecydowanie inaczej. Piekłam je kilkakrotnie, testowałam na dużej liczbie osób i już wiem, że większości smakuje, a co więcej – można się za nim stęsknić…
Odnajdziesz tu smak kasztanów jadalnych, czekolady oraz świątecznych przypraw. Dodatek dużej ilości orzechów laskowych sprawia, że smakuje jeszcze bardziej intrygująco. Z wierzchu możesz posypać je zmielonym na puder ksylitolem, a jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt i o ile nie ma do tego przeciwskazań – przygotuj polewę na bazie miodu, kakao oraz oleju kokosowego i masła.
Można, a nawet jest wskazane, aby brownie z batatów przygotować dzień wcześniej. Smak wówczas nabiera intensywności, a ciasto łatwiej się kroi na zgrabne kawałki. To bezglutenowe ciasto świetnie się sprawdza na przyjęciach i choć wydaje się niewielkie, jest bardzo podzielne. Jest to przepis warty zapamiętania, zwłaszcza jeśli wśród zaproszonych gości jest osoba na diecie.
Przepis na kwadratową brytfankę o boku ok. 25 cm lub tortownicę o średnicy ok. 24 cm lub mniejszej:
Bataty – 2 sztuki łącznie ok. 800 g
Daktyle – ok. 100 g
Orzechy laskowe – ok. 100 g lub więcej
Kakao naturalne niesłodzone – 3-4 łyżki stołowe
Cynamon – 1/2 – 1 łyżeczka opcjonalnie
Jaja – 2 szt.
Mąka kasztanowa – 200 g*
* Mąka kasztanowa może zawierać ślady glutenu, na opakowaniu musi znajdować się przekreślony kłos aby mieć pewność, że jest go całkowicie pozbawiona.
Polewa:
Olej kokosowy – łyżka stołowa
Masło – łyżka stołowa
Miód – 2 łyżki
Kakao – 2 łyżki
Sól – szczypta (opcjonalnie)
Przygotowanie ciasta
Bataty obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości – około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki i nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno. Okrągłą lub lepiej kwadratową brytfankę o boku ok. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Lekko przestudzone bataty zblenduj z odcedzonymi daktylami na jednorodną masę, dodaj mąkę kasztanową, jaja, kakao oraz ewentualnie cynamon i dokładnie całość wymieszaj.
Na koniec dosyp większość posiekanych orzechów, wymieszaj i wyłóż masę na przygotowaną brytfankę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Ciasto po upieczeniu może jeszcze zostawiać ślad na suchym, drewnianym patyczku, ale wierzch ma być upieczony.
Pozostaw ciasto do wystudzenia i zestalenia. Posyp zmielonym na puder ksylitolem ewentualnie – jeśli nie jest to przeciwskazane – polej polewą przygotowaną na bazie miodu. Na koniec posyp resztą posiekanych orzechów. Brownie wygląda i smakuje wówczas świetnie.
Przygotowanie polewy
Na niewielkiej patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj masło, a jak tylko się rozpuści dodaj również miód, szczyptę soli (opcjonalnie) oraz kakao. Mieszaj aż do połączenia się składników, zagotuj delikatnie i po lekkim przestudzeniu gęstniejącą polewę rozsmaruj na powierzchni przestudzonego ciasta.
Viola
Ja nie robiłam, ale możesz spróbować z musem jabłkowym (ok. 1/4 szklanki musu to jedno jajko) albo z siemieniem lnianym (1 jajko to 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody). To ciasto i tak jest glutkowate, byleby tylko się nie rozpadło.
Emmasz
czy można w tym przepisie zastąpić czymś jajka? Wygląda pysznie 🙂
Viola
Martyna, jeśli zależy Ci na cieście bezglutenowym, to możesz poeksperymentowac z mąką kokosową. Ja wprawdzie jej nie używałam jeszcze, ale mam przeczucie, że moźe wyjść coś smacznego
Martyna
Czym zastąpić mąkę kasztanowa? Mam kokosowa, pszenne, żytnie..