Cieciorka z indykiem

wpis w: Inne | 0

Cieciorka, ciecierzyca i groch włoski to dokladnie ta sama bogata w białko i znana z własności zdrowotnych roślina strączkowa. Cieciorka z indykiem i warzywami, zakładając wcześniejszejsze ugotowanie cieciorki, jest szybkim i niezwykle energetycznym daniem, które można zjadać w takiej postaci jak opisałam poniżej lub ewentualnie z dodatkiem kasz czy ryżu, jeśli danie ma nasycić osoby lubiące bardzo dużo i konkretnie zjeść. Wprawdzie jeszcze nie próbowałam, ale intuicja mi podpowiada, źe świetnie smakowałaby również z plackami typu indyjskie chapati. Można również przygotować wersję wegetariańską pomijając etap przygotowywania mięsa.

image

Czas przygotowania ok. 30 minut

Proporcje dla 4-5 osób:
Filet z piersi indyka – 40-50 dag
Cieciorka – 2 puszki lub ugotowana ok. 2 kubki
Cukinia – 1-2 szt
Cebula – 1-2 szt
Czosnek – 3-4 duże ząbki
Koperek – pęczek
Śmietana 30% – ok. 3 łyżki stołowe
Sól, pieprz, słodka papryka ewentualnie płatki chili, lubczyk, czosnek (według uznania)
Olej rzepakowy – 2 lyżki (po jednej do mięsa i warzyw)

Surową cieciorkę  namocz dzień wcześniej a następnego dnia zmień wodę  i  ugotuj ją do miękkości soląc pod koniec gotowania.

Filet z piersi indyka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i lubczykiem, lekko oprósz mąką i obsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju, po kilka minut z obu stron, aż mięso się zarumieni. Możesz pod koniec lekko potrząsać patelnią, aby mięso się nie przypaliło, a równomiernie zarumieniło. Następnie podlej przegotowaną wodą w takiej ilości, aby mięso było praktycznie przykryte i duś powoli do miękkości ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając i podlewając w razie potrzeby wodą.

W międzyczasie pokrój w drobną kostkę cukinię. Dokładnie umyj i posiekaj koperek. Obierz i pokrój w kostkę cebulę, a następnie zeszklij ją delikatnie na drugiej patelni z lyżką oleju (1-2 minuty) i dodaj po chwili na ok. 1 minutę  pokrojoną cukinię. Szybko dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką – wymieszaj i dodaj odcedzoną cieciorkę, z puszki lub ugotowaną samodzielnie. Następnie połącz całość z uduszonym mięsem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,  podlej dodatkowo przegotowaną wodą, aby wytworzył się sos. Zagotuj, dodaj śmietankę oraz koperek i dopraw całość do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.

image

P.S.
Mięso możesz zamarynować w przyprawach dzień wcześniej, dzięki temu skrócisz czas przygotowywania potrawy w dniu następnym.

Do zagęszczenia sosu na dowolnym etapie po podlaniu wodą, możesz użyć 1-2 łyżki stołowe płatków drożdżowych.

Cukinia będzie chrupiąca, jeśli wolisz miękką – trzeba ją kilka minut dłużej dusić, ale straci wówczas świeży, ładny kolor.

W przypadku dania wegetariańskiego do cukinii możesz dodać pokrojony w kostkę ser tofu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *