Mam dużo na głowie, ale coś zjeść trzeba…
Wstałam za późno, wychodzę z domu, a obiecałam rodzinie, że będzie obiad…
Szukam czegoś na wynos…
Jestem głodna i zmęczona…
Nie chce mi się, ale mam 15 minut więc coś ugotuję….
Masz tak czasem?
Moje dzisiejsze curry warzywne, szybkie ale niespieszne. Przepis doskonały w swojej prostocie, bo z tego co akurat było w lodówce. Przyda ci się? Przygotowanie zajmuje około 15 minut, a skład można zmieniać.
Czas przygotowania i gotowania około 15 minut
SKŁADNIKI (dla 3-4 osób)
2×100 g ryżu basmati (gotuje się 10 minut)
2-3 łyżki oliwy
2-3 dymki lub zwykła cebula
3-4 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
1 czerwona papryka
2-3 łodygi selera naciowego
1 cukinia
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka przyprawy garam masala (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
ok. 150 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
garść natki pietruszki
garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
WYKONANIE
Czwartkowy poranek, za oknem ciemność. Nastawiam wodę na wrzątek, solę do smaku i gotuję ryż. Stwierdzam po raz kolejny, że w czajniku woda gotuje się szybciej niż w garnku.
Rozgrzewam na dużej patelni oliwę, kroję i dodaję po kolei; posiekane dymki, rozdrobnione ząbki czosnku, posiekaną drobniutko papryczkę chili. Nie, jednak nie – dzisiaj będzie curry łagodne. Dodaję paprykę czerwoną, seler naciowy i wreszcie cukinię pokrojoną w kostkę. Za każdym razem mieszam warzywa i krojąc zerkam co się dzieje na patelni, aby niczego nie przypalić.
Dodaję łyżeczkę curry, łyżeczkę garam masala, zanurzam drewnianą łyżkę w warzywach i rozprowadzam równomiernie przyprawy, czekam chwilę aż ich aromat zacznie rozchodzić się po kuchni.
Dodaję puszkę odsączonej ciecierzycy, całość solę i pieprzę do smaku, podlewam mlekiem kokosowym i zostawiam na małym ogniu do zagotowania. W międzyczasie odcedzam ryż i dodaję do warzyw.
Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam i rozkładam do pudełek. Rodzina będzie miała obiad na wynos. Jeszcze tylko natka pietruszki (dużo!), garść orzeszków ziemnych, klik i gotowe!
Proste prawda? Przyda ci się taki przepis? Napisz mi dlaczego.
WSKAZÓWKA
Curry warzywne idealnie nadaje się na wynos do pudełka. W termosie nawet zimą ma szanse być ciepłe.
Dodaj komentarz