Musli czy granola? Jaka jest między nimi różnica napiszę innym razem, a na dzisiaj wybieram mniej słodkie i zawierające mniej tłuszczów domowe musli. Przygotowując je starałam się, aby było jak najbardziej naturalne i zdrowe, bez dodatku cukru nawet w postaci miodu, zwaszcza że płatki zbożowe i tak są wystarczającym źródłem węglowodanów. Tak przygotowane musli daje zdecydowanie więcej możliwości. Jeśli masz większą potrzebę słodyczy zawsze możesz dosypać więcej bakalii lub dodać już do miseczki z płatkami trochę miodu, syropu klonowego czy innego słodkiego syropu. Jeśli zaś spróbujesz zrobić właśnie takie jak zaproponowałam, to może okazać się wystarczająco słodkie i naturalnie smaczne. Dla mnie właśnie takie jest, choć jestem wielkim łasuchem.
Jesienią i zimą musli to śwketny dodatek do ciepłych kasz czy pieczonych owoców i warzyw. Wiosną i latem zaś, pysznie smakuje ze świeżymi owocami sezonowymi do jogurtu lub mleka.
Zanim przejdę do przepisu dodam tylko, że mój dzisiejszy wybór nie jest przypadkowy. Oprócz niezliczonych pomysłów na całoroczne śnadania, ładnie zapakowane domowe musli z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady czy suszonych owoców, może być miłym i zdrowym upominkiem od serca, który możemy podarować bliskiej osobie z okazji nadchodzących Mikołajków!
Składniki na ok. 500 ml musli:
Płatki owsiane – 1/2 kubka
Płatki orkiszowe – 1/2 kubka
Nasiona dyni, słonecznika i siemienia lnianego – lącznie 1/2 kubka
Orzechy laskowe, włoskie lub inne ulubione – łącznie 1/2 kubka
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub 1/2 pomarańczy – opcjonalnie
Dodatkowo suszone owoce tu śliwki, rodzynki, morele, źurawina, owoce goji
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Wyłóż blachę wielkości ok. 25×25 cm papierem do pieczenia.
Wysyp na blachę płatki, nasiona, orzechy i całość dokładnie wymieszaj. Możesz mieszankę skropić sokiem wyciśniętym z cytryny lub pomarańczy, ale nie jest to koniecznie.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. W międzyczasie dwukrotnie (co 10 minut) przemieszaj łyżką i sprawdź jednocześnie czy miesanka musli jest wystarczająco wyprażona.
Wyjmij blachę z piekarnika i już na tym etapie do wyprażonych płatków możesz domieszać ulubione bakalie. Możesz również pozostawić musli bez owoców i na bieżąco dosypywać to co na co masz ochotę.
Przesyp musli do czystego i suchego słoika.
Bez bakalii moźe być przechowywane kilka tygodni.
Smacznego!
Dodatkowa wskazówka
Tu uźyłam formy do pieczenia o wymiarach 25x25cm. Jeśli uźywasz blachy o większej powierzchni płatki mogą się szybciej wypraźyć. Natomiast jeśli zwiększysz proporcje skłdników i warstwa musli będzie grubsza, wówczas czas wyprażania może się wydłużyć.
Dodaj komentarz