Jednogarnkowe danie z kabanosem

wpis w: Inne | 0

Bardzo szybkie i smaczne jednogarnkowe danie z kabanosem – zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację. Znakomicie się przechowuje, a nawet nabiera smaku, można je więc wcześniej przygotować w większej ilości. Z powodzeniem może zastąpić fasolkę po bretońsku, która jest znakomita, ale troszkę dłużej się ją przygotowuje.

Przepis dla 3-4 osób:

Kabanosy cienkie wieprzowe – wiązka ok. 150-200g
Papryka – 1 szt
Cukinia – 1 szt
Cebula – 1 szt
Groszek zielony – 1 puszka
Przecier pomidorowy – ok. 1/2 kartonu 500ml
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
Olej rzepakowy  – 2-3 łyżki

Kroimy kabanosy w 2-3 cm paski, pozostałe warzywa (cebulę, paprykę i cukinię) kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej, szklimy delikatnie cebulę, dodajemy pokrojone kabanosy i rumienimy je. Następnie wrzucamy na 1-2 minuty paprykę, a na kolejne 2 minuty cukinię. Ja zwykle zostawiam warzywa półtwarde, ale oczywiście możemy je poddusić do miekkości. Na koniec dodajemy odsączony groszek konserwowy oraz przecier pomidorowy. Mieszamy, dodajemy ok. pół kubka wody przegotowanej oraz przyprawy, a następnie  kilka minut dusimy wszystko razem.

Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem.

image

P.S.
– Możemy dla smaku i ozdoby z wierzchu posypać startym żółtym serem

– Groszek konserwowy można zastąpic mrożonym.


Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
 



 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *