Sezon truskawkowy trwa. Odkąd truskawki pojawiły się w większej ilości na straganach, kupuję je na okrągło. Na szczęście pogoda w tym roku im sprzyja; nie dość, że jest ich obfitość, to są wyjątkowo piękne i smaczne. Uwielbiam na nie patrzeć, smakować i wymyślać różne potrawy i desery z ich udziałem. Przyszła pora na wspaniałe letnie ciasta. Jednym z nich jest tarta z truskawkami, tym razem kremowa, niezbyt słodka, o lekko waniliowej nucie. Pięknie pachnie i smakuje. Świetnie się nadaje na letni deser. Idealna do przygotowania na leniwe, rodzinne popołudnie, czy spotkanie ze znajomymi. Jej zaletą jest również to, że jest bardzo łatwa do przygotowania i osoba, która zupełnie nie potrafi piec spokojnie sobie z przygotowaniem tej tarty poradzi.
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Truskawki – kilkanaście sztuk
Mscarpone – 250 g
Jaja – 2 szt
Cukier trzcinowy – 2-3 łyżeczki
Cukier wanilinowy – 1/2 opakowania
Cukier puder do posypania
Nagrzej piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od producenta ciasta francuskiego.
Z ciasta prostokątnego odetnij kwadrat i pozostawiając ciasto na papierze do pieczenia włóż je do formy na tartę.
Zawiń nieco brzegi ciasta w rulon. W przypadku ciasta okrągłego będzie to prostsze, ale w przypadku ciasta kwadratowego zupełnie nie należy się przejmować nierównościami. Można ewentualnie dociąć brakujące brzegi z pozostałej części ciasta. Istotne jest to. Aby aby brzegi trochę wystawały ponad formę i utworzyły korytko.
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut, aby się lekko zarumieniło.
W międzyczasie w misce wymieszaj mascarpone, jaja, cukier trzcinowy i waniliowy na jednorodną, kremową masę. Możesz użyć miksera.
Następnie wyłóż krem na środek podpieczonego ciasta, lekko rozsmaruj. Brzegi pozostaw niepokryte masą i ponownie wstaw ciasto do piekarnika na ok. 20 minut. Masa ma być ścięta i może być lekko zarumieniona.
W międzyczasie przygotuj truskawki, umyj je, osusz papierowym ręcznikiem i pozbaw szypułek.
Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i od razu rozłóż truskawki, wciskając je delikatnie w jeszcze gorący krem.
Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać tartę cukrem pudrem. Jest pyszna, kremowa i szalenie delikatna.
Uwagi dodatkowe
Owoce sezonowe można zmieniać.
Ciasto francuskie można również zastąpić domowym spodem kruchym.
Viola
Wiolla 🙂
Wiolla z mojatoskania.com
O! Suuuper! Właśnie zostało mi pół opakowania dużego mascarpone (500 g). Teraz wiem jak go wykorzystać 🙂
Dzięki, Violu