Krem z kukurydzy

wpis w: Obiady, Zupy | 0

O kremowej zupie kukurydzianej powiedziała mi koleżanka. Kiedy spotkałyśmy się na kawie, spojrzała na menu i przypomniała jak kiedyś miała trudny dzień, zamówiła sobie talerz ciepłej zupy w barze i poczuła się znacznie, znacznie lepiej. Zaciekawiona jej opowieścią, krem z kukurydzy zamówiłam wtedy i ja, a potem jego smak spróbowałam odtworzyć w domu.

Zupy odkryłam na nowo pod koniec zeszłego lata. Obiecałam sobie, że będę gotować ich więcej. Okazało się, że nawet je lubię i moi domownicy też. Bardzo kojarzą mi się z rodziną, troską i dbałością o zdrowie. A najważniejsze, że zwykle tak niewiele trzeba…

Krem z kukurydzy bez ostrych przypraw ma niezwykle delikatny smak. Przywołuje u mnie smaki dzieciństwa i kaszkę kukurydzianą, którą gotowała mi mama. W wersji łagodnej,  może posmakować  małym niejadkom, a z dodatkiem pikantnych i aromatycznych przypraw – wspaniale sprawdzi się na obiad z rodziną czy przyjaciółmi. Najważniejsze aby mieć bulion, kukurydzę i 15 minut…

W krotkim czasie powstaje zupa, której kolor wpisuje się w zbliżające się Święta Wielkanocne. Chociaż tradycyjnego żurku nie zastąpi, to może wzbogacić świąteczne smaki.

Krem z kukurydzy IMG_6414 IMG_6415

Składniki dla 4 osób:

Kukurydza konserwowa – 3 puszki
Bulion drobiowy lub warzywny – ok. 600 ml
Oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 2-3 ząbki
Sól, pieprz świeżo zmielony, kurkuma i zmielony kumin (opcjonalnie) – do smaku lub po 1/2 łyżeczki
Świeża papryczka chilli oraz płatki chili dla smaku i ozdoby – symbolicznie i tylko w wersji pikantnej
Rzeżucha, dowolne kiełki lub natka pietruszki do posypania

Dodatkowo:
w wersji niewegetariańskiej ugotowane lub wędzone mięso z kurczaka lub indyka – ok. 100g

Cebulę posiekaj i zeszklij wolno (5-6 minut) na lekko rozgrzanej oliwie, pod koniec dodaj rozgnieciony czosnek. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić.

Po około minucie dodaj odsączoną kukurydzę oraz przyprawy; kurkumę i kumin, jeśli używasz. Możesz zostawić łyżkę kukurydzy na później.

Podlej całość bulionem i zagotuj. Następnie po ok. 5 minutach gotowania na wolnym ogniu zmiksuj dokładnie na kremową masę.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj gorącą, posypaną płatkami chili, kukurydzą oraz ściętą rzeżuchą. Możesz również dodać do zupy kilka pasem ugotowanego lub wędzonego kurczaka.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *