Na dźwięk słowa Z U P A robi mi się cieplej wokół serca, bo zupa kojarzy mi się z domem, z rodziną i dbaniem o siebie, a tak łatwo można dbanie zaniedbać. Kolejny raz przekonuję się, że najprostsze jest najlepsze. Zupa czosnkowa może i brzmi dumnie, ale prawda jest taka, źe jej głównym składnikiem są ziemniaki. tak więc jest to zupa ziemniaczana z duszonym na maśle lub oliwie czosnkiem dodającym jej smaku i aromatu. Zupa krem jest cudownie domowa i otula niczym ciepły szalik. Na tyle prosta, że można ją ugotować na codzienny obiad, ale tak smaczna, że podana w małych miseczkach staje się atrakcyjna również wtedy – kiedy chcemy przygotować coś dobrego dla gości. Zanim więc pojawi się tu pomysł na świąteczne wypieki chciałam, aby wypełniła nieco blogową pustkę ostatnich tygodni. Zupa czosnkowa, którą jadłam ostatnio u przyjaciół jest wreszcie na blogu…
✨✨✨
Więcej przepisów na łatwe i pyszne zupy (np. nieco inny krupnik, krem z gruszki i pietruszki czy zupę z piekarnika) oraz inne proste ale niebanalne dania, znajdziesz w mojej książce „MAMUCIE PRZYSMAKI, przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie.” Dla ułatwienia zamieściłam też mnóstwo wskazowek i zamienników, które pozwolą optymalnie wykorzystać to, co akurat masz pod ręką.
…”To dzieło sztuki z miejscem ekspozycji i użytku w mojej kuchni. Przetestowałam już zupy i pasty, są proste i pyszne…”
/Sylwia/
Jeśli jeszcze się zastanawiasz, to więcej opinii o ksiąźce znajdziesz na mojej stronie w sklepie.
SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków
2 główki czosnku
2 łyżki masła lub oliwy
1 i 1/2 litra bulionu (ewent. włoszczyzna na bulion i ok. 2 l wody)
1 łyżka soli lub do smaku
200 ml śmietany 18% lub kilka łyżek mascarpone ewentualnie mleka kokosowego
zielenina do posypania
oliwa do skropienia
OPCJONALNIE
grzanki
skwarki boczku lub chipsy z szynki parmeńskiej
starty parmezan dom posypania z wierzchu
WYKONANIE
Podgrzej bulion, a jeśli nie masz bulionu nastaw go (oczyszczone warzywa zalej około 2 litrów wody).
W trakcie kiedy warzywa się gotują obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Pokrój w talarki czosnek i podduś na maśle lub oliwie uważając aby go nie przypalić, bo zrobi się gorzki i będzie po zupie. Jak tylko zacznie się kurczyć i ładnie pachnieć dodaj do bulionu i osól całość do smaku.
Kiedy warzywa są wystarczająco miękkie (po około 30 minutach) wyjmij z garnka marchew oraz większość liści kapusty. Resztę warzyw zmiksuj na krem, dodaj śmietanę lub mascarpone, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupa czosnkowa podana z zieleniną i skropiona oliwą już jest wystarczająco pyszna, ale możesz jeszcze dodać grzanki, skwarki usmażonego wędzonego boczku lub plasterki szynki wysmażone na chipsy – jeśli lubisz. Starty parmezan będzie tu również pysznym dodatkiem.
WSKAZÓWKA
Zamiast czosnku możesz udusić 2 skrojone pory (białe części) – zamiast czosnkowej przygotujesz wówczas pyszną zupę porową.
Dodaj komentarz