Stęskniłam się za zupami. W miesiącach letnich zwykle na długo o nich zapominam. Teraz jednak, kiedy dni robią się coraz chłodniejsze zupy stają się nieocenione. Odżywcze i rozgrzewające są wspaniałym początkiem, a zarazem dopełnieniem obiadu. Łatwe do odgrzania, mogą zaspokoić pierwszy głód po powrocie do domu. Zupy są również świetnym sposobem na wilczy głód przed obiadem. Dzięki nim zamiast myszkować po szafkach i wyjadać coś przypadkowego można skupić się na smaku warzyw, rozgrzać i zyskać dobre samopoczucie zamiast wyrzutów sumienia z powodu niepotrzebnie zjedzonych kalorii.
Zupę jarzynową z soczewicą moźesz przygotować w większej ilości i mieć do odgrzania na dwa dni. Bogata w warzywa, doprawiona ziołami jest niezwykle aromatyczna. Moi domownicy ją bardzo lubią, a najbardziej w wersji pikantnej, z chilli lub cayenne, która jest mocno rozgrzewająca.
Cebula – 1 sztuka
Kalarepa – 1 sztuka
Czosnek – 2-3 ząbki
Papryczka peperoni lub chilli – 1 szt. (tylko w wersji pikantnej)
Marchew – 2-4 szt. zależnie od wielkości
Fasola mamut lub szparagowa – 2-3 garście, ok. 250 g, można mieszać rodzaje i kolory
Soczewica – ok. 1/2 kubka
Pulpa pomidorowa lub pomidory krojone w puszce – ok. 100-150 ml
Sól – 3/4 łyżki
Oliwa – 1-2 łyżki
Masło – łyżeczka
Ulubione zioła i przyprawy np. kilka listków świeżego lubczyku lub 1-2 łyżeczki suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego, słodka papryka 1/2 łyżeczki, szczypta chili lub pieprzy cayenne (opcjonalnie), kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
Kalarepkę i marchewkę umyj, obierz i pokrój w kostkę ok. 1.5 x1.5 cm. Czosnek lrzeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli lub peperoni oczyść z pestek i pokroj drobniutko. Cebulę posiekaj w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie z dodatkiem odrobiny masła. Pod koniec dodaj do cebuli przeciśnięty czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli lub peperoni. Mieszając, po kilkunastu sekundach dodaj pokrojone wcześniej warzywa; marchewkę i kalarepkę, a następnie duś je najlepiej pod przykryciem około 5 minut, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Podłej je ewentualnie odrobiną wody.
W międzyczasie zagotuj ok. 1.5 l wody.
Umyj, oczyść i pokrój fasolę na kawałki długości ok. 3-4 cm.
Uduszone warzywa przełóż do garnka i zalej ok. 1.5 litra gorącej, przegotowanej wody. Dorzuć pokrojoną fasolę oraz wypłukaną soczewicę. Dopraw całość lekko do smaku solą, dorzuć zioła i gotuj około 15-20 minut, aź fasola i soczewica będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj pulpę pomidorową i gotuj całość jeszcze kilka minut. Dopraw ewentualnie do smaku solą, pieprzem i chili.
Podawaj zupę z dodatkiem kilku kropel oliwy, posypanę duźą ilością posiekanej natki pietruszki lub kolendry. Świeży, otarty tymianek rownież jest miłe widziany.
Smacznego!
Dodatkowe uwagi:
Skład i proporcje warzyw moźesz zmieniać wg uznania.
Zupa jarzynowa jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru warzyw. Tu na przykład pod koniec nadprogramowo dorzuciłam kilka roźyczek ugotowanego wcześniej brokuła.
Dodaj komentarz