Pieczone bakłażany

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 0

Za mną kolejny dzień pięknej, złotej jesieni. Wcale mi się nie chce długo stać przy kuchni i gotować. Kiedy tylko mogę łapczywie wystawiam twarz do słońca i liczę sekundy. Zatrzymuję w kadrach chwile. Liście szeleszczą. Znika puszysty ogonek rudej wiewiórki. Na chwilę zapominam, źe w połowie października zaczyna się dla mnie najdłuższa pora roku i  raczej nie ta ulubiona. Pyszne pieczone bakłażany na obiad i można zdążyć przed zachodem słońca na jeszcze jeden jesienny spacer.

IMG_0154

IMG_0156 IMG_0158 IMG_0160

Składniki dla około 4 osób:

Bakłażany – 4 średnie szt.
Marchew – 4-8 szt. zależnie od wielkości
Cieciorka ugotowana lub z puszki – ok. 200 g
Jogurt naturalny – kubek ok. 300 ml
Pasta sezamowa tahini – 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
Sok z 1/2 cytryny
Harrisa lub pilpelchuma – 1-2 łyżeczki*
Oliwa 3-4 łyżki
Sól – 1/2 łyżeczki
Świeża kolendra, pietruszka, dymka, rukiew wodna – do posypania, do wyboru
Nasiona i orzechy do posypania (opcjonalnie)

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Przygotuj ostry sos do bakłażanów; połącz harissę z oliwą, większością soku z cytryny i oliwy, dodaj teź sól.

Bakłażany umyj, przetnij wzdłuż, natnij miąższ w kratkę tak, aby nie przeciąć skórki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (miąższem do góry). Obficie posmaruj wierzch przygotowanym ostrym sosem.

Marchewki obierz, pokrój w grube słupki, skrop resztę oliwy i dodaj do bakłażanów. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika na około 40 minut.

W międzyczasie przygotuj łagodny sos jogurtowy z pasty sezamowej tahini, soli do smaku i soku z cytryny. Jeśli lubisz możesz dodać również ząbek czosnku.

Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie (ok. 40 minut) wystaw je z piekarnika. Wyłóż na talerze, skrop obficie sosem jogurtowym. Posyp mieszanką posiekanej zieleniny . Posyp ciecierzycą i nasionami.

Smacznego!

Wskazówka

Harissę możesz kupić gotową, zwykle jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.

Harissę możesz zastąpić domową pilpelchumą. Przepis znajdziesz TUTAJ

Jeśli wolisz bakłażany w wersji łagodnej  – możesz przed upieczeniem posmarować je z wierzchu sosem przygotowanym jedynie  z kilku łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki soli, soku z 1/2 cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, szczypty zmielonego pieprzu i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

*Zamiast harrisy i pilpelchumy dla uproszczenia, możesz do sosu w wersji łagodnej dodać 1/2 łyżeczki płatków chili, choć oczywiście, to nie jest to samo.

Print Friendly

Zostaw Komentarz