Ratatuj z batata

wpis w: Dania główne, Obiady, Sylwester | 0

Ratatuj z batata – aromatyczny i rozgrzewający gulasz wegetariański ze słodkiego ziemniaka z dodatkiem soczewicy. Jak zwykle u mnie na blogu jest to łatwe do przygotowania, sycące i pyszne danie, wprost idealne na nadchodzący wyjazdowy, pierwszolistopadowy czas.

Zawiera bogactwo smaków i kolorów. Świetnie nadaje się do podgrzania, tak więc można przygotować więcej na zapas, zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy po powrocie do domu mieć coś gotowego do szybkiego odgrzania.

Podane proporcje składników są orientacyjne. Jest to danie, które zupełne nie wymaga aptecznego podejścia i to właśnie uwielbiam w gotowaniu najbardziej; możliwość eksperymentowania i dostosowywania składu i smaku według własnego gustu.

Na smak również wpływa sposób pokrojenia warzyw. Tutaj zaproponowałam warzywa drobno pokrojone, za wyjątkiem grubszych kostek słodkiego ziemniaka. Możesz jednak warzywa pokroić grubiej, a co za tym idzie sprawić aby dla odmiany były w potrawie bardziej wyczuwalne.

Jako dodatek możesz podać ugotowany ryż, kaszę jaglaną czy lekką kaszę bulgur. Świetnie tu pasuje również chlebek palestyński, mnie jednak najbardziej smakuje ta potrawa sama, doprawiona wyciśniętym sokiem z cytryny oraz z dodatkiem gęstego jogurtu i dużej ilości zielonej kolendry.

RaTatuj z batata IMG_2845 IMG_2846 IMG_2848

Proporcje dla około 4 osób:
Bataty – 1-2 szt. łącznie ok. 400 g
Cebula – 2 szt.
Marchew – 1-2 szt.
Papryka czerwona – 2 szt.
Czosnek – ok. 4 duże ząbki
Cukinia – 1 szt. średniej wielkości
Pomidory pelati lub krojone – 1 puszka
Soczewica czerwona – ok. 1/2 kubka
Cytryna – 1 sztuka
Natka pietruszki lub lepiej kolendry – 1/2 pęczka
Przyprawy: sól do smaku ok. 2 łyżeczki, pieprz kolorowy – 1/4 łyżeczki, chili – 1/4 łyżeczki, kumin – 1/2 łyżeczki, świeży starty imbir – 1 łyżka stołowa
Oliwa – 2-3 łyżki

Wszystkie warzywa (paprykę, cebulę, marchew i cukinię) umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Jedynie bataty pokrój w grubszą kostkę. Przygotuj przyprawy. Imbir obierz i zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek.

Na duźej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj na kilkanaście sekund rozdrobniony czosnek oraz chili, imbir i kumin. Po kilkunastu sekundach mieszania, po kolei w odstępach 2-3 minutowych dorzucaj pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, marchew, cukinię i grubiej pokrojone bataty.

Dopraw warzywa solą, pieprzem i zalej pomidorami z puszki. Dodaj wypłukaną i odcedziną soczewicę a następnie duś całość pod przykryciem na średnim ogniu około 20-30 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie. Co jakiś czas mieszaj i podlej w razie potrzeby przegotowaną wodą, aby potrawa się nie przypaliła.

Na koniec w razie potrzeby dopraw całość solą. Podawaj danie gorące, z ćwiartką cytryny i dużą ilością natki, najlepiej delikatnej i aromatycznej kolendry ewentualnie pietruszki. Ratatuj z batata doskonale smakuje i świetnie wygląda rownież z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.

Dodatkowe wskazówki
Odgrzewając danie, podłej je odrobiną wody przegotowanej, aby uniknąć przypalenia.

Wegetariańskie danie może nim przestać być, jeśli na etapie duszenia cebuli z przyprawami dodasz dobrą, pokrojoną w kostkę lub półplasterki kiełbasę.

Print Friendly

Zostaw Komentarz