Hummus z bobu

wpis w: Przekąski i dodatki | 0

Hummus z bobu, to pyszny dodatek do pieczywa. Już sam ugotowany bób jest świetną i zdrową przegryzką, którą można podać podobnie jak orzeszki, czy powszechnie lubiane, aczkolwiek niekoniecznie zdrowe chipsy. Coraz częściej też bób staje się składnikiem ciekawych sałatek. Moim odkryciem tego lata jest bób położony na kanapce, na przykład z białym serem. Z dodatkiem soku z cytryny i oliwy, czy jeszcze lepiej oleju dyniowego, oraz koperku smakuje rewelacyjnie!

Bób jest zdrowy! Bogaty w białko i kwas foliowy, zawiera niską zawartość sodu, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na układ krąźenia, wspomaga leczenie niedokrwistości i doskonale zastępuje mięso.

Jeśli zostanie Ci kiedyś nadmiar bobu w większej ilości, możesz spróbować zrobić z niego pyszną pastę do pieczywa. Przygotowuje się ją podobnie jak klasyczny hummus, ale zamiast ciecierzycy daje się właśnie wyłuskany, ugotowany bób. Charakterystyczna goryczka bobu świetnie pasuje do pasty tahini, a sok z cytryny i przyprawy nieco zaostrzają jego smak. Jeśli tylko lubisz bób koniecznie spróbuj zrobić z niego hummus. Potrzebujesz tylko trochę cierpliwości i chęci aby go wyłuskać.

image

Składniki dla 4 osób:
Bób – ok. 250 g wyłuskanego, ugotowanego bobu (ok. 750 g surowego)
Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki stołowe
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Woda lodowata – ok. 50 – 100 ml
Czosnek – 1-2 ząbki
Sół, pieprz do smaku – tu po ok. 1/2 łyżeczki oraz dodatkowo 1 łyżka do gotowania bobu.
Przyprawy do posypania; np. płatki chili, kolorowy pieprz, zatar,  tu chili i czarny sezam
Oliwa do polania z wierzchu

Świeży bób zalej wrzątkiem, osól do smaku ok. 3/4 łyżki stołowej soli i ugotuj do miękkości (10-20 minut).

Odcedzony i przestudzony bób wyłuskaj.

Dodaj do bobu pastę sezamową tahini, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sóli pieprz, a następnie zmiksuj dokładnie blenderem na jednorodną, kremową masę.

Pomału dodawaj lodowatą wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odpowiedniej – czyli łatwej do rozsmarowania, aksamitnej i nierozwodnionej.

Dopraw ewentualnie pastę do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miseczki lub głębokiego talerza, na koniec polej hummus z wierzchu oliwą i posyp przyprawami np. płatkami chili, kolorowym pieprzem czy zatarem.

Pyszna pasta z bobu do pieczywa czy kaszy gotowa! Podobnie jak hummus z ciecierzycy jest doskonała na śniadanie, obiad oraz kolację.

Hummus z bobu

Print Friendly

Zostaw Komentarz