Skonsy na śniadanie

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Obudzić się rano i móc zjeść razem spokojne, rodzinne śniadanie… Wartość, której czasem nie dostrzegam, a trzeba. Moja rozgrzana latem kuchnia przestała na chwilę dyszeć ciepłem. Włączyłam piekarnik i upiekłam dwanaście niewielkich chrupiących bułeczek.

W Anglii znane od lat, a u mnie wielkie odkrycie sprzed kilku miesięcy. Przepisów na angielskie bułeczki scones jest mnóstwo. Wypróbowałam kilka i póki co ten najbardziej mi odpowiada. Jest prościutki, a ilość bułeczek akuratna dla 4 – osobowej rodziny, bo oderwać się od nich trudno i przesadzić łatwo. Podstawowy przepis znalazłam w wiosennym numerze Biokuriera – czasopisma o produktach ekologicznych, które  znajduję regularnie w sklepie ze zdrową żywnością. Dla ułatwienia zmieniłam nieco ilość składników tak aby były łatwe do odmierzenia, jeśli wagi kuchennej akurat brak. Dzięki temu te małe, chrupiące bułeczki można upiec niemal w każdych warunkach, również wakacyjnych. Najlepsze są jeszcze ciepłe, z domową konfiturą lub nadziewane dowolnymi owocami sezonowymi (np. malinami, jagodami czy jeżynami).

Czasem tak niewiele trzeba – skonsy na śniadanie i uśmiech domowników od rana gwarantowany, zapewniam!

Mamucie_Przysmaki_blog-0006-2 Mamucie_Przysmaki_blog-0007 Mamucie_Przysmaki_blog-0015

Czas przygotowania 10 minut, czas pieczenia ok. 20 minut (ok. 12 szt.)
Mąka orkiszowa typ 500 lub 720 – ok. 250 g (2 niepełne kubki o pojemności 250 ml)
Sól – szczypta
Cukier biały lub trzcinowy – ok. 1 łyżka stołowa
Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
Masło – ok. 75 g
Kefir, jogurt lub maślanka –  80-100 ml oraz  ewentualnie do posmarowania z wierzchu
Jajko – 1 szt.

Rozgrzej piekarnik do 190-200 stopni Celsiusza.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodaj posiekane masło i palcami wcieraj w mąkę do momentu aź będzie przypominała mokry piasek. Zrób dołek w środku suchych składników i wlej roztrzepane jajko oraz kefir, jogurt lub maślankę. Następnie końcówką zaokrąglonego noża lub łyźką wymieszaj ciasto, ale tylko do momentu połączenia się składników (krótko).

Rękami oprószonymi mąką przenieś ciasto na blat wyłożony papierem do pieczenia i szybko zagnieć. Będzie grudkowate i niejednolite, ale takie właśnie ma być. Rozwałkuj (dosłownie jedno pociągnięcie wałka) lub jeszcze prościej – rozciągnij rękoma ciasto na placek o grubości ok. 2.5 cm. Szklanką lub kieliszkiem o średnicy 5-7 cm wycinaj krążki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch bułeczek posmaruj maślanką i ewentualnie posyp cukrem (ten etap możesz pominąć)

Piecz sconsy ok. 20 minut, tylko do momentu aż się lekko zarumienią z wierzchu.

Powyższy przepis jest przepisem podstawowym, na jego bazie możesz przygotować własny, ulubiony wariant skonsów.

Za każdym razem mogą smakować inaczej. Pyszne są na śniadanie, jeszcze ciepłe, z dodatkiem domowej konfitury.

WSKAZÓWKA

Mąkę orkiszową możesz zastąpić zwykłą mąką pszenną typ ok. 500.

Wapaniale smakują nadziewane jagodami, malinami czy jeżynami.

Print Friendly

Zostaw Komentarz