Caldo verde

wpis w: Zupy | 0

Kilka lat temu spędziłam rodzinne wakacje w Portugalii, przyznam jednak, że podróżując w środku lata po tym cudnym kraju, zupełnie nie myślałam o gorącej zupie (!). Chociaż chłodne poranki i wieczory w okolicach Porto oraz silnie wiejący od oceanu wiatr, mogłyby mnie właściwie skłonić do jej spróbowania.

O caldo verde opowiedziała mi całkiem niedawno moja koleżanka Ania, która podobnie jak ja zakochała się w Portugalii i od niej właśnie dostałam ten przepis.  „Smaki Portugalii nie są jednoznaczne. Dobrze wysmażone sardele i steki. Słodki kukurydziany chleb. Ostre sery i mięsiste oliwki. Żółta zupa z nie wiadomo czego. Lekkie ciasteczka. Leguminy. I… wino. Może najlepsze na świecie!…” Tak pisze Ania Stanisławska-Mischke w swoim albumie na facebooku. Jeśli należysz do facebookowej społeczności i masz chwilę czasu, zachęcam Cię do obejrzenia jej pięknych zdjęć; azulejos, roślinności, starych, ozdobnych  okien i drzwi oraz oczywiście jedzenia TUTAJ.

Poniźej kilka moich zdjęć z północy i południa kraju oraz  przepis na zupę.

Portugalskie klimaty

Caldo verde, to niemal narodowa zupa Portugalczyków. Oryginalnie gęsta, kremowa i bardzo sycąca. Często jest podawana na rodzinnych przyjęciach, razem z kukurydzianym chlebem broa. Ponoć jest najchętniej zamawianą pierwszą potrawą w nowym roku. Podstawowymi składnikami caldo verde są ziemniaki, kapusta włoska, kiełbasa chorizo i oliwa, ale jprzepisow jak ją przygotować jest wiele. Podejrzewam, że z tą zupą jest tak jak na przykład z naszym żurkiem; czyli każdy gotuje ją po swojemu, co nie przeszkadza oczywiście za każdym razem się nią zachwycać. Caldo verde na zimowy czas jest doskonała; niezwykle prosta, ale przepyszna.

Składniki dla ok. 4 osób:

Ziemniaki – ok. 1/2 kg
Kapusta włoska – 1/2 szt
Kiełbasa chorizo – 25 dag
Bulion warzywny – 5 kubków (ok. 1.2 l)
Czosnek – 4 małe ząbki
Oliwa z oliwek – łyżka stołowa
Sól, pieprz  do smaku
Kolendra lub natka pietruszki do posypania

Warzywa na bulion: 1-2 marchewki, pietruszka, cebula, kawałek selera, kawałek pora

Caldo verde

Przygotuj bulion warzywny (ok. 1.2 litra). Jeśli bulion masz już wcześniej ugotowany, to wyjmij z niego marchewkę, do gorącego dorzuć  pokrojone w kostkę ziemniaki oraz czosnek i gotuj ok. 1/2 godziny. Następnie wyłów ziemniaki, rozgnieć je widelcem i wrzuć ponownie do bulionu lub po prostu zmiksuj je razem z warzywami, ale niezbyt dokładnie.

Kapustę włoską posiekaj, wypłucz i sparz wrzątkiem. Następnie odcedzoną dorzuć do bulionu z ziemniakami  i gotuj około 20 minut. W międzyczasie pokrój w plasterki lub w kostkę kiełbasę chorizo, podsmaż 2-3 minuty na niewielkiej ilości oliwy i wrzuć do zupy pod koniec gotowania. Dodaj również do zupy pokrojoną, ugotowaną marchewkę i całość dopraw solą i pieprzem.

Podawaj caldo verde z dodatkiem pieczywa. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Caldo verde

P.S.

Przygotowując bulion warzywny, aby skrócić czas przygotowania zupy,  możesz ewentualnie od razu dorzucić do gotujących się warzyw pokrojone w kostkę ziemniaki, ale im dłuźej warzywa w bulionie się gotują na małym ogniu, tym jest on smaczniejszy. Gotuj ziemniaki około pół godziny, a następnie wyjmij marchewkę, a pozostale warzywa wraz z ziemniakami rozgnieć widelcem lub niezbyt dokładnie zmiksuj.

W wersji wegetariańskiej pod koniec gotowania dodaj do zupy kilka kropel oliwy.

Kiełbaskę chorizo ostatecznie możesz zastąpić  inną ulubioną, choć oczywiście smak zupy będzie inny.

Zupa może być gęstsza lub rzadsza zależnie od upodobania.

Print Friendly

Zostaw Komentarz