Chłodnik ogórkowy

wpis w: Zupy | 0

 

image

 

Chłodnik ogórkowy, podobnie jak chłodnik z botwinki jest niezastąpiony w czasie upałów,  kiedy kaźdy wzrost temperatury w kuchni ma znaczenie, a gotowanie chłodzeniu raczej nie sprzyja.  Niezwykle szybka i łatwa do pprzygotowania, zdecydowana w smaku zupa. Lekka, a pełna białka, witamin i minerałów  – przygotowana w ciągu zaledwie  15 minut. Najlepsza mocno schłodzona z dodatkiem jajka i świeżego, aromatycznego  koperku.

Przepis dla 4-5 osób:

Kefir – 1 l
Ogórki – 2-3 duże szt.
Rzodkiewka – pęczeko
Koperek – pęczek
Czosnek – 3-4 ząbki zależnie od upodobania
Cytryna – 1/2 szt (sok)
Sól, pieprz ewntualnie dodatkowo płatki chili
Jaja – 1/2 na osobę

 

image

Ugotuj jaja na twardo i ostudź w zimnej wodzie. Umyj warzywa i przygotuj garnek lub dużą, głęboką miskę.

Ogórki obierz  i zetrzyj do garnka na grubej, jarzynowej tarce. Zetrzyj również na tarce rzodkiewki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek lub inne zioła  oraz przyprawy. Całość zalej kefirem i dokładnie wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkowo przyprawami.  Pyszna zupa gotowa!

Podawaj ją  schłodzoną z ugotowanym na twardo jajkiem i zieleniną.

image

P.S.
Kefir można zastąpić jogurtem, ale moim zdaniem kefir nadaje chlodnikowi intensywniejszy smak.

Dobrze jest chłodnik przygotować kilka godzin wcześniej, aby się nieco „przegryzł”.

Zamiast koperku możesz dodać świeżą, zieloną pietruszkę, kolendrę lub bazylię – uzyskasz wówczas jeszcze inne smak.

Chłodnik z botwinki znajdziesz TUTAJ.

Print Friendly

Zostaw Komentarz