Śledzie z musem jabłkowym i porami

wpis w: Na Święta, Przekąski i dodatki | 0

Znajdziesz wśród moich przepisów między innymi pyszne pikantne śledzie w pomidorach, łagodniejsze  z kaparami i rodzynkami oraz śledzie z gorczycą, które wspaniale smakują z kiszonymi burakami. Dzisiaj proponuję kolejny wariant, który mam nadzieję polubisz – śledzie z musem jabłkowym i porami. Baza jest jedna, ale można ją wykończyć na wiele sposobów zmieniając smak przystawki. Zwykle na świątecznym stole jest obfitość potraw, stąd proponuję podać śledzie w kilku małych miseczkach, które dodatkowo można różnie ozdobić sygnalizując, że różnią się smakiem i że nie są to zwykłe takie śledzie z jabłkami.

 

SKŁADNIKI dla 4-5 osób

Baza:

ok. 30 dag płatów śledziowych (5-6 małych płatów)

1 por

3 łyżki dobrej konfitury z jabłek, najlepiej domowego musu jabłkowego

sok z 1/2 cytryny

1 mały kubek jogurtu naturalnego lub greckiego  (ok. 150 g)

1 mały kubek śmietany 18 % (ok. 150 g)

solidna szczypta grubo zmielonego pieprzu, najlepiej zielonego

 

Opcjonalnie do wyboru lub wszystko razem:

1/2  łyźeczki  przyprawy curry

1-2 łyżki majonezu

1 łyżka sparzonych rodzynek i 2-3 posiekane morele

 

Do posypania i ozdoby, np.:

rzeżucha, natka pietruszki, kwiaty jadalne. Tu do ozdoby wykorzystałam dziki szczypior, liście ziarnopłonu, młodziutki podagrycznik oraz kwiaty mirabelki i forsycji

 

WYKONANIE

Śledzie namocz w zimnej wodzie około 1/2 godziny, wypłucz, wysusz w ręczniku papierowym i pokrój na 3 części. Pora przekrój wzdłuż, pokrój w cienkie półplastry i dodaj do śledzi. Następnie wmieszaj konfiturę z jabłek, sok z cytryny, śmietanę i jogurt. Dopraw calość grubo zmielonym pieprzem  i podziel na 3 części.

Do pierwszej części dodaj curry. Do drugiej majonez. Do trzeciej rodzynki z morelą. Możesz też pomieszać warianty między sobą. Ja bardzo lubię bazę z curry i majonezem.

Przygotowane śledzie odstaw do lodówki na kilkanaście godzin, a przed podaniem przełóż je do małych miseczek i ozdób zieleniną czy kwiatami jadalnymi, tak jak lubisz. Kilka pomysłów podałam powyżej oraz na zdjęciach. Smacznego! Daj znać w komentarzu czy lubisz śledzie i jak Ci się podoba ten przepis.

 

WSKAZÓWKA

Jeśli nie masz konfitury z jabłek moźesz zetrzeć na drobnej tarce 2 winne jabłka i skropić je sokiem z cytryny, ale śledzie będą wtedy smakować jeszcze inaczej.

Możesz też ze startych jabłek przygotować szybki mus przysmażając je przez chwilę z cukrem.

Więcej prostych przepisów z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych oraz więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz w mojej książce MAMUCIE PRZYSMAKI. Przepisy na wiosnę i lato.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *