Krem z pieczonego buraka jest moim odkryciem sprzed roku, kiedy tuż przed świętami Bożego Narodzenia zawędrowalam na warsztaty “Kulinarne podróże” Justyny z Lemon&Lime. Gęsta, kremowa zupa o pięknym kolorze i subtelnymi slodkawym smaku, z powodzeniem może zastąpić barszczyk czerwony. A ponieważ jest dość sycąca, tak więc nie ma potrzeby przygotowywania dodatkowo pasztecików, czy kapuśniaków. Zależnie od upodobania można ją pozostawić w wersji łagodnej, ewentualnie mocniej doprawić ziołami, pieprzem i papryką chili. Idealna na zimowy dzień.
Dla 4-6 osób:
Buraki – 4 duże szt.
Ziemniak – 1-2 szt.
Pietruszka korzeń – 1 szt.
Seler – 1/4 szt
Cebula – 1szt
Por – 1/2 szt
Czosnek – 3 ząbki
Śmietanka 30% – kilka łyżek stołowych do doprawienia i ozdoby
Świeża kolendra, koperek lub natka pietruszki do posypania
Oliwa lub olej – 1-2 łyżki stołowe
Buraki umyj dokładnie, przekrój na pół i skórką do wierzchu ułóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą lub olejem rzepakowym i piecz ok. 50 minut w nagrzanym do ok. 180 stopni piekarniku. Uwaga! Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut.
Pozostałe warzywa umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, zalej ok. 1.5 l wrzątku i w międzyczasie ugotuj bulion warzywny. Dopraw solą i pierzem do smaku.
Upieczone i przestudzone buraki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do ugotowanego bulionu. Całość zmiksuj/zblenduj dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec dodaj śmietankę kremową i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku solą, peprzem, czosnkiem i chili.
Podawaj ozdobiony zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem. Dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
P.S.
Podgrzewając krem z buraka delikatnie doprowadż go tylko do wrzenia, ale nie gotuj, aby nie stracił pięknego koloru.
Krem z buraka zamiast śmietanką możesz również doprawić serem feta lub mascarpone i dokładnie zmiksować całość na kremową masę.
Viola
Wiolka, jest mi bardzo miło czytać taki komentarz i już chce mi się robić więcej, dziękuję:-))
Wiolka
Zrobiłam dziś wreszcie tą zupkę i jestem mile zaskoczona. Jest na prawdę pyszna. Bardzo mi i mężowi smakowała.
A że upiekłam większą ilość buraków, to zrobiłam również mchali z buraków, z Twojego przepisu, które po prostu uwielbiam.
Dziękuję za super przepisy!
Viola
Wiolka, warzywa zmiksuj razem z burakami. Gdybyś wśród warzyw miała marchewkę, bo często na niej również gotujemy bulion, to ją jedynie wylów, poniewaź ani smakowo, ani kolorystycznie tutaj mi nie pasuje.
Wiolka
Warzywa z bulionu wyłowić, czy zmiksować z burakami?
Viola
Jeśli lubicie kremowe zupy i buraki, to jest dobrze:-))
Małgorzata
Lubimy zupy krem. ale z buraków jeszcze nie robiłam… muszę spróbować… Pozdrawiam 🙂