Pieczeń z indyka

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 2

 

image

 

Środa, czyli pora na coś energetycznego. Ostatnio wiele było potraw wegetariańskich, dla równowagi proponuję więc szybką i smaczną pieczeń z indyka, którą możemy wykorzystać wielorako. Przykłady podaję na końcu wpisu.

 

Składniki:
Filet z piersi indyka – ok. 1kg
Przyprawy – sól, pieprz, czosnek, lubczyk
Olej rzepakowy – łyżka stołowa 
Ocet balsamiczny – lyżka stołowa
Żurawina świeża lub suszona – garść, ale niekoniecznie

 

Mięso najlepiej dzień wcześniej zamarynować, czyli w wersji najprostszej po prostu skropić delikatnie olejem rzepakowym, octem balsamicznym, natrzeć solą, czosnkiem, posypać pieprzem oraz ewentualnie lubczykiem suszonym, następnie przykryć i schować do lodówki. Na drugi dzień pieczemy mięso w całości 1h 15 – 1h 30 minut w temperaturze  200 stopni, przynajmniej raz podlewając je wodą i/lub delikatnie poruszając naczyniem. Dzięki temu zwilżamy mięso sosem i sprawiamy, że jest bardziej soczyste.
Wersja naturalna bez żurawiny:

 

image

 

Wersja z żurawiną (tu świeżą, ale można użyć również suszonej)
Żurawinę dodajemy do mięsa ok. 20 minut przed zakończeniem pieczenia. Mięso nabiera wtedy innego, lekko kwaskowego smaku, a sos zyskuje kolorystycznie, zresztą smakowo również.

 

image

 

P.S.
Poniżej kilka uwag dla mniej doświadczonych:

Mięso możemy piec:
– w folii aluminiowej (ale wtedy jest do wykorzystania bardziej jako wędlina),
– w folii do pieczenia,
– w przykrytym naczyniu żaroodpornym,
– w brytfance, dodatkowo przykrytej folią aluminiową,
– w tzw gęsiarce, czyli ciężkim cudownym garnku o jajowatym kształcie, który gorąco polecam, ale również przestrzegam, ponieważ łatwo można się nim oparzyć zarówno dotykając jak i otwierając!

– Jeśli nie mamy czasu wcześniej zamarynować mięso, to nic się nie dzieje, oprócz tego, że może być nieco mniej soczyste i zwykle wtedy potrzeba dłuższego o ok. 15 minut czasu pieczenia.

– Upieczone, pokrojone w plastry mięso podajemy z pieczywem, makaronem, kaszami lub ziemniakami w różnej formie. Świetnie  komponuje się również z mieszankami warzywnymi oraz z różnorodnymi sałatkami, choćby tylko z zieloną sałatą skropioną oliwą i octem.

– Po wystygnięciu mięso świetnie się kroi w skrawki, dzięki czemu można je podać obiadowo w nieco odmiennej formie z sosem np. pieczarkowym.

– Można je również wykorzystać jako składnik do sałatek oraz jako zdrową wędlinę na co dzień i od święta.

– W/w porcja wystarczy na 8-10 centymetrowych plastrów, czyli przynajmniej dwudniowy obiad dla 4-osobowej rodziny, ale jest to oczywiście zależne od wielu czynników, które tutaj pominę.

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Pueczeń z indyka generalnie jest dość suchawym mięsem, własnie podlewamie wodą, duszenie pod orzykryciem i niekrojenie mięsa od razu po upieczeniu sprawiają, źe pieczeń zyskuje trochę wilgoci. Ja podlewam wodą mniej więcej do wysokości 1/4 mięsa, nie za dużo aby ten sos miał jakiś smak. Ważne aby w trakcie pieczenia nie wyparował całkowicie, bo wtedy faktycznie mięso moźe być suche. Sos jest naturalny i rzadki, ale oczywiście jak ktoś lubi można go zagęścić po wyjęciu mięsa i polać nim mięso po pokrojemiu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *