Blog w tym roku świeci świąteczną pustką, chociaż pomysłów na dania mam wiele, a zdjęć jeszcze więcej. Dotarło do mnie co to znaczy zarządzać sobą w czasie, niby wiedziałam od dawna, ale wreszcie zrozumiałam, że jest to równoznaczne z umiejętnością dysponowania swoją energią. Jakie to proste, wystarczy ustalić gdzie, komu, ile i na co. Niestety proste nie jest, nie byłoby tylu specjalistów w tej dziedzinie. Kluczem jest świadomy wybór i brak wyrzutów sumienia.
Każdego dnia małymi krokami zbliżam się do wydania książki. Jeszcze dużo pracy, ale działam i to mnie cieszy, a za kilka dni Święta i czas który chcę spędzić z bliskimi, nacieszyć się ich obecnością. i nie stracić ani chwili.
Roladki z indyka nadziewane morelami i szpinakiem, łatwe do przygotowania i smaczne danie, które może się znaleźć na wielkanocnym stole. Nuta słodyczy, zieleń budząca się do życia, świąteczny obiad.
Jeśli szukasz przepisów na wielkanocny stół, to kilka moich propozycji między innymi na pyszny żurek, babkę herbacianą, sałatki oraz kaczkę z jabłkami znajdziesz pod tym linkiem wielkanocne przepisy.
SKŁADNIKI dla około 4-5 osób
800 g filetu z piersi indyka (w kawałku lub w plastrach)
100 g moreli suszonych
2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
2-3 spore garście świeżego szpinaku baby
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli lub do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo zmielonego
2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia.
Kilka łyżek drożdży nieaktywnych w płatkach lub mąki do obtoczenia roladek i zagęszczenia sosu
Kilka łyżek słodkiej śmietanki 30% (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Wykałaczki do spięcia roladek
Jeśli mięso jest w całości pokrój je w poprzek włókien na plastry o grubości około 1.5 cm, a następnie rozbij tak, aby były cienkie, ale jeszcze w całości. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem.
Morele pokrój w cienkie paseczki, czosnek zmiażdż lub pokrój drobno, szpinak umyj i osącz dokładnie z wody (najlepiej w suszarce do sałaty)
Na każdy plaster nakładaj równomiernie paseczki moreli, odrobinę skórki z pomarańczy, zmiażdżony czosnek i świeże liście szpinaku, a następnie zwiń mięso ciasno w rulon i zepnij wykałaczką.
Każdy rulon obtocz w płatkach drożdżowych lub w mące i zrumień lekko na rozgrzanym tłuszczu (2-3 minuty z obu stron). następnie podlej wodą do połowy wysokości roladek i duś mięso około 30 minut, aż będzie miękkie i kruche.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też na koniec doprawić sos śmietanką lub mlekiem kokosowym i w razie potrzeby zagęścić sos płatkami drożdżowymi lub mąką.
Podawaj z dodatkiem świeżych liści szpinaku minimalnie blanszowanych w gorącym sosie oraz z kawałkami moreli i skórki pomarańczowej.
WSKAZÓWKI
Roladki z indyka można przygotować dzień wcześniej i podgrzać je tuż przed podaniem. Dobrze smakują zarówno z ryżem, jak i z ziemniakami oraz piklami.
Proponuję każdą roladkę spiąć jednakową liczbą wykałaczek i najlepiej wyjąć je przed podaniem dania.
Roladki bardzo dobrze smakują również na zimno, można je pokroić w plasterki i podać na stół zamiast wędliny.
Odważni zamiast szpinaku lub dodatkowo mogą wykorzystać świeże pędy młodej pokrzywy, która już rośnie.
Tutaj morele są ekologiczne, stąd nie mają mają pomarańczowego koloru, ale za to są aromatyczne i pyszne.
Uwaga! Barwinek prezentowany na zdjęciach nie jest roślina jadalną.
Viola
Cieszę się Małgosiu, że smakowały. Tyle jest fajnych rzeczy do zrobienia, żeby tylko doba się rozciągnęła:-)
Malgorzata
Zrobiłam roladki na świąteczny obiad. Pracy nie jest dużo w porównaniu z otrzymanym efektem. Zarówno wizualnie jak i smakowo zachwyciły mnie i moich gości. Serdecznie polecam ten przepis.