Wieniec makowy

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 0

 

Przedświąteczny czas, nie będę się więc rozpisywać. Upiekłam szybki i efektowny makowiec. Wieniec makowy ładnie przyozdobiony pięknie wygląda na świątecznym stole i jest bardzo smaczny w dniu upieczenia, chociaż jak to ciastem  francuskim bywa, lepiej się kroi na drugi dzień. Jeśli masz dużo na glowie, to od razu mówię, że jest niezwykle  łatwy do przygotowania nawet w ostatniej chwili i można z nim przyjść na wigilię podobnie jak ze stroikiem. Więcej pomysłów na drobne podarunki ze smakiem znajdziesz w e-booku, który przygotowalam dla Ciebie w tym roku na świąteczny prezent. Jeśli doceniasz DIY, jeśli lubisz własnoręcznie przygotowywać upominki lub masz dużo osób do obdarowania, to się z niego ucieszysz. Więcej szczegółów znajdziesz TUTAJ.

Czas przygotowania 10-15 minut
Czas pieczenia ok. 30-40 minut

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego, 25×50 cm)
1/2 puszki gotowej masy makowej (ok. 400 g)*
żółtko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania ciasta z wierzchu
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa (opcjonalnie)
mak lub orzechy do posypania z wierzchu oraz żurawina i rozmaryn do ozdoby (opcjonalnie)

 

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do temperatury (180-210 stopni) zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego.

Rozwiń ciasto francuskie. Nałóż równomiernie masę makową na powierzchnię ciasta, pozostawiając z każdej strony wolne 1-2 cm od  krawędzi. Na warstwę maku rozsyp warstwę bakalii (możesz ten etap pominąć). Ciasto zwiń delikatnie w roladę, starając się go nie dociskać. Lekko doklej brzeg i obróć roladę tak, aby znalazł się on na spodzie. Następnie przetnij  roladę wzdłuż (powstaną dwa długie sznury), przy czym jeden koniec pozostaw nierozcięty do końca. Naprzemiennie przekładaj kawałki ciasta tak, aby powstał zgrabny niby-warkocz.

Zdecydowanym ruchem (nawet na papierze) przenieś ciasto do wyłożonej papierem okrągłej formy, najlepiej z dziurą w środku. Połącz oba końce i uformuj zgrabny wieniec. Wierzch posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka lub wody i posyp surowym makiem lub posiekanymi orzechami.

Następnie piecz ciasto zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta (ok. 30-40 minut).

Otrzymasz wieniec makowy, który ładnie przyozdobiony pięknie wygląda na świątecznym stole.

WSKAZÓWKI
Masa makowa różni się u różnych producentów. Czasem niestety jest dość rzadka i wtedy trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta ewentualnie podsuszyć w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i doprawić do smaku miodem, naturalnym olejkiem migdałowym oraz bakaliami.

Kupując ciasto francuskie, zwróć uwagę na skład; przygotowane na maśle będzie dużo smaczniejsze niż na margarynie.

Pozostałą masę makową możesz wykorzystać do kutii lub do klusek z makiem.

Podobnie możesz przygotować wieniec z ciasta drożdżowego.

Tutaj do ozdoby wykorzystałam galązki rozmarynu i świeżą żurawinę, ale miejsce łączenia warkocza można ozdobić w dowolny sposób np.  gałązką igliwia i naturalnym sznurkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *