Wieniec wielkanocny last minute

wpis w: Na Święta, Przekąski i dodatki | 0

Jest Wielkosobotni poranek, słoneczny i wyjątkowo ciepły. Za oknem głośno śpiewają ptaki. W tym roku przygotowanie Świąt jest po mojej stronie i tak już będzie dopóki nie przyjdzie nowe.  Ulubioną babkę herbacianą upiekłam w nocy, zaraz przygotuję żurek i kaczkę z jabłkami na świąteczny obiad. Mam też wielką ochotę zrobić paschę, składniki mam i wcale nie jest przy niej dużo pracy. Zawsze wzbudza dużo emocji, może dlatego że przygotowuję ją specjalnie na ten czas, kremowa, pachnąca cytrusami i wanilią, na dodatek pełna bakalii.

Wczoraj uświadomiłam sobie, że bardzo lubię piec ciasta. Moje są bardzo proste, na bardziej wyszukane zwykle nie mam czasu, ale i tak je lubię. Wspaniale byłoby zrobić jeszcze drożdżową babę wielkanocną,  zobaczymy…

Ptaki umilkły, córka przygotowała mi śniadanie, pora kończyć. Może jeszcze uda się wypić razem kawę na balkonie i pójść razem choćby na krótki spacer.

Życzę Ci zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy, a poniżej wieniec wielkanocny last minute, wytrawny tym razem i pachnący ziołami,  z ciasta francuskiego oczywiście. Mam takie marzenie, aby kiedyś przygotować  last minute drożdżowy.

 

Czas przygotowania 10-15 minut
Czas pieczenia ok. 30-40 minut

SKŁADNIKI
1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego, 25×50 cm)
1 opakowanie sera ricotta
1/2 małego jaka rozmąconego z łyżką mleka lub wody do posmarowania ciasta z wierzchu
Świeże, aromatyczne zioła do farszu oraz ozdoby np. natka kolendry, bazylia, mięta
2-3 garście szpinaku (opcjonalnie dla koloru, tu jest)
sól, pieprz (dużo pieprzu świeżo zmielonego) do smaku

WYKONANIE

Nagrzej piekarnik do temperatury (180-210 stopni) zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego.

Szpinak i  świeże zioła umyj i osusz. Zioła podziel na mniejsze gałązki, twarde łodyżki odrzuć.

Ser ricotta dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jajko rozmąć, aby się nie zmarnowało od razu 1/2 możesz dołożyć do serka, ale nie za dużo aby ser nie zrobił siė za rzadki.  Do reszty dodaj łyżkę mleka lub wody i odstaw.

Rozwiń ciasto francuskie. Nałóż równomiernie masę serową na powierzchnię ciasta, pozostawiając z każdej strony wolne 1-2 cm od  krawędzi. Na warstwę sera rozsyp świeże zioła i szpinak. Ciasto zwiń delikatnie w roladę, starając się go nie dociskać. Lekko doklej brzeg i obróć roladę tak, aby znalazł się on na spodzie. Następnie przetnij  roladę wzdłuż (powstaną dwa długie sznury), przy czym jeden koniec pozostaw nierozcięty do końca. Naprzemiennie przekładaj kawałki ciasta tak, aby powstał zgrabny niby-warkocz.

Zdecydowanym ruchem (nawet na papierze) przenieś ciasto do wyłożonej papierem okrągłej formy, najlepiej z dziurą w środku. Uwaga, ten moment jest kluczowy! Jeśli ciasto nie wygląda zbyt dobrze skręć  je jeszcze dodatkowo. Połącz oba końce i uformuj zgrabny wieniec. Wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka lub wody i posyp ziarnami sezamu.

Następnie piecz ciasto zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta (ok. 40-50 minut).

Wielkanocny wieniec ładnie przyozdobiony pięknie wygląda na świątecznym stole.

 

WSKAZÓWKI

Podobnie możesz przygotować wieniec z ciasta drożdżowego.

Tutaj do ozdoby wykorzystałam bazylię i jadalne kwiaty pierwiosnki, stokrotki oraz fiołki.

1/2 jajka, aby się nie zmarnowało, możesz dołożyć do serka, ale nie za dużo aby masa serowa nie zrobiła się za rzadka.

Wieniec potrzebuje chwilę na upieczenie, jeśli zbyt szybko się rumieni przykryj go z wierzchu papierem do pieczenia, aby nie był surowy w środku. W razie potrzeby zmniejsz nieco temperaturę pieczenia.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *