W mojej rodzinie bez żurku nie ma śniadania wielkanocnego. Przepisów na dobry żurek jest zapewne tyle ile gospodyń. Na co dzień ja sama przygotowuję go w kilku wariantach, w tym również w wersji wegetariańskiej. Jest to jednak chyba najtrudniejszy żurek, ponieważ wymaga dobrego, długo gotującego się bulionu warzywnego, sprawdzonego zakwasu oraz starannego doprawienia solą, cukrem brązowym, sokiem z cytryny, pierzem, czosnkiem oraz chrzanem w odpowiednich proporcjach, tak aby wytworzyła się równowaga smaków. Na szczęście ulubionym żurkiem w mojej rodzinie jest o wiele łatwiejszy do przygotowania żurek na dobrej, białej kiełbasie i ten zwykle przygotowuję na Wielkanoc.
Proporcje dla ok. 8 osób:
Żurek naturalnie kwaszony w butelce ok. 1/2 l
Por – kawalek
Marchew 1-2 szt
Pietruszka – 1 szt
Cebula – 1 szt
Seler – nieduży kawałek
Kiełbasa biała – ok. 60-80 dag
Śmietana – kwaśna 18% lub słodka śmietanka 30%
Czosnek – 2-3 ząbki
Sok z cytryny – do smaku
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Zielenina do ozdoby
Zalej zwój opłukanej białej kiełbasy ok. 8 kubkami wody (2-2.5l) i zagotuj.
Obierz warzywa; marchew, pietruszkę, cebulę, kawałek selera oraz ząbki czosnku i wrzuć do gotującej się kiełbasy. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczkę soli i gotuj ok. 20 minut.
Po tym czasie wyjmij ugotowaną kielbasę, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Następnie podsmaż na patelni na oleju do lekkiego zarumienienia.
Wyjmij z garnka ugotowane warzywa. Moźesz je wykorzystać później do sałatki wielowarzywnej lub domofzygotowania pasztetu. Kawałek marchewki moźesz pokroić i wrzucić ponownie do zupy.
Zarumienioną kielbasę dodaj do wywaru, dosyp majeranek (ok. 1-2 łyżki stołowe). Wymieszaj dokładnie żurek w butelce i dodaj do gotującej się zupy, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
Całość gotuj kilka minut, dopełnij ewentualnie przegotowaną wodą do żądanej objętości, a następnie dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Dodaj również szczyptę cukru, najlepiej brązowego oraz 1-2 łyżki soku z cytryny. Jeszcze w garnku lub już na talerzach, bo może nie wszyscy lubią, podpraw kwaśną lub słodką śmietaną i chrzanem. Jeszcze tylko jajko ugotowane na twardo i świąteczny żurek gotowy. Smacznego!
Dodaj komentarz