Ciasto czekoladowo-waniliowe

wpis w: Ciasta i desery, Sylwester | 0

Lubię czekoladę i książki o jedzeniu. Książkę Erica Lanlarda z czekoladą w tytule zauważyłam kiedyś wystawioną do oglądania w jednej z krakowskich restauracji. Zapamiętałam, bo zdjęciom trudno się było oprzeć i przy pierwszej wizycie w księgarni już wzbogaciła moją kolekcję. Przepis na ciasto czekoladowo-waniliowe testuję jako pierwszy z tej książki i myślę, że dobrze pasuje na zbliżające się Święta Wielkanocne. W dniu upieczenia jest wilgotne w środku, w smaku przypomina babkę marmurkową, ale jest dużo smaczniejsze. Do dnia następnego niestety nie dotrwało…

image

Składniki:
Jaja – 5 szt
Masło – 125 g oraz dodatkowo do natłuszczenia formy
Gorzka czekolada -125 g
Cukier trzcinowy – 125 g
Mąka pszenna – 125 g
Proszek do peczenia – 2 łyżeczki
Olejek waniliowy  lub cukier z prawdziwæ wanilią – 1 łyżeczka lub wg uznania

Rozpuść masło.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Prostokątną foremkę o wymiarach ok. 29 cm x 11 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Rozpuść czekoladę w misce umieszczonej nad gotującą się wodą uważając, aby dno miski mie dotykało wody.

Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka utrzyj z cukrem trzcinowym na jasną masę, mieszając dodawaj do niej ostudzone masło, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę podziel na równe części. Do jednej dodaj olejek waniliowy lub cukier, do drugiej roztopioną, przestudzoną czekoladę i obie części bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj do obu części ubite białko.

Obie masy rozkładaj naprzemiennie do przygotowanej formy; warstwa waniliowa, warstwa czekoladowa, warstwa waniliowa itd.

Patykiem do szaszłyków zrób kilkakrotnie fale aby uzyskać marmurkowy efekt.

Możesz również rozłożyć ciasto naprzemiennie w poprzek i uzyskać dla odmiany efekt niespodzianki; krojone ciasto czasem będzie czekoladowe, a czasem waniliowe.

Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut lub do momentu aż drewniany patyczek będzie czysty.

Ostudź w formie 10 minut, a następnie wyciągnij i przełóż najlepiej na kratkę.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto marmurkowe

Ciasto wygląda jeszcze atrakcyjniej, jeśli skropisz je z wierzchu resztką rozpuszczonej czekolady. Możesz ewentualnie dołożyć kilka kostek gorzkiej czekolady więcej i ponownie rozpuścić we wcześniej używanym naczyniu, ja tak właśnie zrobiłam.

Ciasto czekoladowo-waniliowe

Ciasto czekoladowo-waniliowe

Ciasto czekoladowo-waniliowe

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *