Czekoladowe ciasto z buraka

wpis w: Ciasta i desery | 2

Upiecz 2 kg buraków, 2-3 sztuki wykorzystaj do przygotowania ciasta czekoladowego, pełnego wilgotnych owoców i chrupiącej czekolady, a resztę zachowaj na później…

BURACZANE INSPIRACJE

Możesz z nich przygotować świąteczną, aksamitną kremową zupę o pięknym kolorze z kleksem serka mascarpone. Wystarczy buraki zmiksować z dobrym bulionem i doprawić solą oraz pieprzem.

Do wigilijnej ryby  bardzo lubię sałatkę z pokrojonego w kosteczkę buraka z czosnkiem, czerwoną lub białą cebulą i dużą ilością orzechów.  Dodatek posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny oraz oliwa i czas zrobią resztę.

Jeśli lubisz śledzie, to możesz również przygotować przepyszną sałatkę z majonezem, podobną do jarzynowej. Zamiast ziemniaków pokrój w kostkę pieczone buraki i dodaj kilka pokrojonych w paski filetów śledziowych. Uwielbiam tę sałatkę na Nowy Rok!

Nadmiar upieczonych buraków możesz również zamarynować z korzennymi przyprawami i w dowolnej chwili mieć gotowy składnik do zdrowej sałatki, na przykład z ricottą, rukolą i prażonymi orzechami. Właśnie dopracowuję przepis na taką zalewę i za jakiś czas tu dodam. A jeśli masz sprawdzoną, to podziel się proszę w komentarzu poniżej. Chętnie wypróbuję.

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKA

A wracając do ciasta czekoladowego z buraka, to owszem zawiera sporo składników, ale każdy z nich ma swoją rolę i sprawia, że ciasto jest wilgotne, pełne owoców i chrupiącej gorzkiej czekolady. Dodatkowa polewa z białej czekolady dodaje mu smaku podwójnie, bo i pięknie komponuje się smakowo z wiśniami i ciemną czekoladą, i pięknie wygląda.

Idą święta, ponownie odmienne i być może dla niektórych z nas mało radosne. Odmawiamy sobie wielu rzeczy, może dlatego w tym przypadku upieram się, aby z niczego nie rezygnować. Wystarczy tylko upiec buraki, nawet tylko 3 szt. przy okazji pieczenia innych rzeczy, reszta już jest prosta. Przepis na czekoladowe ciasto z buraka jest poniżej.

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Więcej przepisów i wiele pomysłów na świąteczne, domowe pyszności znajdziesz w mojej książce „Mamucie Przysmaki”. W części BOŻE NARODZENIE jest ich ponad dwadzieścia, jest tam również moja osobista, wypracowana przez lata instrukcja obsługi świąt, czyli  Kolacja wigilijna krok po kroku…”. Mamucie Przysmaki, to  również piękna książka na kobiecy i ponadczasowy prezent pod choinkę. Zapraszam serdecznie do mojego sklepu. Warto skorzystać i sprawić sobie albo bliskiej osobie dużo przyjemności.

 

 

SKŁADNIKI (na keksówkę 11,5 cm x 29 cm, 12 kawałków)

300 g musu z pieczonego buraka (3 średnie buraki)
100 g masła
3 duże jajka
120 g cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki stołowe ciemnego kakao
200 – 250 g gęstej konfitury wiśniowej (z całymi wiśniami)
garść suszonej żurawiny lub suszonych wiśni
50 g tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (70 %)

Składniki polewy czekoladowej ciemnej:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18 %
1 łyżeczka spirytusu

Składniki polewy czekoladowej białej:
1/2 tabliczki białej czekolady
1 łyżka śmietanki 30 %

 

OPCJONALNIE

Konfiturę wiśniową możesz zastąpić konfiturą żurawinową, a suszoną żurawinę suszonymi wiśniami.

Zamiast przygotowywać polewę możesz jedynie oprószyć ciasto cukrem pudrem, ale niestety będzie smakowało inaczej.

Owoce do dekoracji, tu świeże owoce żurawiny oraz wiśnie z wiśniówki.

Suszone owoce mogą być namoczone w rumie.

 

WYKONANIE

Jeśli nie masz wcześniej upieczonych buraków upiecz je (patrz wskazówki na końcu wpisu.)

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
Rozpuść masło i odstaw na bok, aby przestygło.
Posiekaj na grube kawałki czekoladę i opłucz na sicie suszone owoce. Możesz je przelać wrzątkiem.

Upieczone, ostudzone i obrane buraki zmiksuj dokładnie na mus.

W większej misce ubij jajka z cukrem na białą, gęstą masę. Wmieszaj łyżką rozpuszczone i ostudzone masło.

Połącz mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia oraz z sodą i dodawaj stopniowo do utartej masy maślanej. Teraz  dodaj zmiksowany miąższ z buraka oraz konfiturę wiśniową  i wymieszaj łyżką. Na koniec wsyp również grubo posiekaną czekoladę oraz żurawinę.

Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut. Sprawdź suchym patyczkiem, czy jest upieczone i wystaw do przestudzenia. Po kilku minutach wyjmij na kratkę, może być razem z papierem do pieczenia.

Przed podaniem posyp z wierzchu cukrem pudrem, ale warto pójść krok dalej i przygotować polewę czekoladową, a najlepiej dwie.

Przygotowanie polewy
Jak ciasto nieco przestygnie rozpuść na wolnym ogniu składniki ciemnej polewy, przestudź ją i zanim zgęstnieje szybko rozsmaruj na powierzchni ciasta.

Następnie w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę wraz ze śmietanką i za pomocą łyżeczki lub pędzelka “maluj” nią fantazyjne wzory na powierzchni ciasta. Nawet jeśli skapnie więcej czekolady, a wzory będą nieregularne, to nie szkodzi i tak będzie pięknie.

Na koniec udekoruj ciasto tak jak lubisz. Ja wykorzystałam świeżą żurawinę, wiśnie w cukrze pozostałe z domowej wiśniówki oraz rozmaryn. Jeżeli nie masz takich dodatków, to możesz wykorzystać suszone owoce np. żurawinę czy wiśnie albo je pominąć.

 

WSKAZÓWKII

Buraki warto upiec dzień wcześniej. Wyszorowane i przepołowione buraki ułóż miąższem do dołu na blasze, skrop je z wierzchu oliwą i upiecz w 200 stopniach ok. 40 minut (w skórkach). Po wystudzeniu obierz ze skórki i zmiksuj dokładnie na mus.

Buraki możesz również upiec w całości. Po umyciu zawiń je w folię aluminiową i piecz 1-1.5 godziny w zależności od wielkości. Tak upieczone można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Wystarczy je przełożyć do szczelnego pudełka.

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *