Korzenne ciasteczka zasługują na osobny wpis.
Dawne czasy i dawno zrobione zdjęcie, rzadko już fotografuję w ten sposób… Zastanawia mnie, czy w czasach rolek takie zdjęcie ma jeszcze rację bytu? Pytanie trochę przekorne, bo jest jakaś magia w fotografowaniu prawdziwym aparatem i późniejszym odkrywaniu utrwalonych chwil. Dużo w nich uważności, chociaż jest to tylko wycinek całego procesu pieczenia czy gotowania. Tak sobie myślę, że dobry przepis pobudza wyobraźnię i kubki smakowe. Niektórych rzeczy można się domyślić i zawsze zostaje przestrzeń do własnych eksperymentów.
Posyłam prosty przepis na korzenne ciasteczka, w tej wersji są bezglutenowe, ale jeśli nie masz mąki kukurydzianej i nie zależy Ci aby to były ciasteczka, które nie zawierają glutenu, to możesz ją zastąpić zwykłą mąką pszenną. Na upieczeniu ciasteczek można poprzestać, są skromne ale bardzo smaczne. Ładnie zapakowane mogą być miłym drobiazgiem do podarowania wraz z serdecznymi życzeniami świątecznymi. Można jednak pójść o krok dalej i gryczane ciasteczka przełożyć gęstą marmoladką – śliwkową lub pomarańczową, oczywiście najlepiej domową, ale wiem, że nie zawsze jest przestrzeń na domowe przetwory, przede wszystkim w głowie. U mnie tej jesieni nie było.
SKŁADNIKI na ok. 40 sztuk zależnie od wielkości lub ok. 20 szt. po przełożeniu
100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy
200 g mąki gryczanej
100 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżka wody (opcjonalnie)
szczypta soli
OPCJONALNIE
Gęsta konfitura śliwkowa, morelowa lub pomarańczowa do przełożenia ciastek.
Cukier puder do oprószenia.
WYKONANIE
Utrzyj masło z cukrem, szczyptą soli i przyprawami., dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz miód, rozmącone jajko i łyżkę wody, jeśli potrzeba. Zagnieć ciasto aż do połączenia się składników, uformuj kulę, owiń w folię i schowaj do lodówki na około 1/2 godziny lub dłużej.
Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części i rozwałkuj na grubość około 5 mm. Foremkami lub mniejszym i większym kieliszkiem wycinaj okrągłe ciasteczka pełne lub z dziurką (pół na pół jeśli zamierzasz przełożyć je konfiturą). Ciasteczka nie mogą być zbyt cienkie, nie mogą mieć też zbyt wymyślnych kształtów. Ułóż je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz partiami w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż lekko zarumienią się (ok. 10 minut).
Po wystudzeniu ciasteczka można połączyć w pary, przełożyć ulubioną konfiturą i lekko docisnąć. Dobrze tu pasują powidła śliwkowe, konfitura morelowa czy pomarańczowa. Na koniec wystarczy ciastka oprószyć cukrem pudrem i gotowe. W tej wersji wskakują na wyższy poziom smakowy i estetyczny.
WSKAZÓWKI
Nie przetrzymuj ciastek zbyt długo w piekarniku, łatwo można je przypalić i zrobią się gorzkie.
W tej wersji korzenne ciasteczka są bezglutenowe, ale mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Nie dawaj zbyt wiele konfitury, ponieważ łatwo wypłynie po złożeniu ciastek, a poza tym będą one bardzo słodkie. Wystarczy 1/2 -1 łyżeczka na środek dolnej części.
Więcej przepisów na kruche ciasteczka i pierniczki znajdziesz w moich książkach oraz na blogu, [KLIK]
Dodaj komentarz