Pierniczki z patelni

wpis w: Ciasta i desery, Na Święta | 0

Kiedy przed świętami psuje Ci się piekarnik i nie ma widoku na szybką naprawę, a ochoty na kupowanie nowego i nieplanowany remont kuchni brak…

Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia — spróbuję, przynajmniej będzie ładnie pachnieć w kuchni. Pierniczki z patelni udały się i wyszły bardzo smaczne, ale było z nimi trochę zachodu, przyznaję, bo nie tak łatwo miękkie i kruchusieńkie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i zachować je w całości. Wszelkie okruchy i krzywe pierniczki były jednak mile widziane i szybko znikały ze smakiem.

Kiedy zapach pierniczków zajrzał w różne ciemne miejsca, uświadomiłam sobie, źe kiedy robię coś nowego, inaczej niż zwykle — wiele się uczę. Uczę się przede wszystkim, że warto poluzować warkoczyki i nie traktować rzeczy tak śmiertelnie poważnie, jak mam w zwyczaju, wtedy wszystko jest lżejsze i prostsze.

Z podanego przepisu wychodzi 30 – 50 szt. zależnie od wielkości i sprawności odwracania.

SMACZNEGO!

 

 

SKŁADNIKI

1 jajko
125 g miękkiego masła
250 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
60 g cukru pudru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki mleka (opcjonalnie)
cukier puder lub kakao do posypania (opcjonalnie)

WYKONANIE

Jajko roztrzep i wymieszaj lub zblenduj z miękkim masłem. Mąkę przesiej do miski, dodaj pozostałe suche składniki, czyli kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jajko z masłem i wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie warto użyć rękawiczek jednorazowych

Ciasto ma być plastyczne, a gdyby składniki nie chciały się połączyć dodaj 1-2 łyżki mleka. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej na grubość około 5 mm i foremkami wykrawaj pierniczki.

Rozgrzej dużą patelnię z grubym dnem, układaj na niej pierniczki i piecz po około 2 minut z każdej strony na średnim ogniu. Powinny być równomiernie upieczone, ale nie surowe, wyreguluj odpowiednio ogień. Po upieczeniu układaj na tacy. Kiedy wystygną są kruche i przepyszne.

Jeśli chcesz aby puerniczki zawisły na choince, zanim wystygną zrób ostrożnie dziurkę np. paryczkiem do szaszłyków.

WSKAZÓWKI

  1. Ostrożnie obchodź się z pierniczkami przy przewracaniu na drugą stronę. Są wtedy miękkie i łatwo je pokruszyć.
  2. Dobrze sprawdzają się średniej wielkości foremki, duży piernik łatwiej uszkodzić podczas przewracania, a mały wymaga jeszcze większej uważności.
  3. Do przewracania przydatna będzie niewielka silikonowa łopatka.
  4. Nie próbowałam, ale myślę źe te pierniczki moźna upiec równieź w piekarniku. Świetny przepis na pyszne pierniczki z piekarnika znajdziesz w mojej książce Mamucie Przysmaki, przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Są tam również inne sprawdzone przepisy nie tylko świąteczne. Bardzo polecam!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *