Przepis na szybki torcik serowy na zimno

wpis w: Ciasta i desery, Sylwester | 2

Dzisiaj będzie przepis na szybki torcik serowy na zimno. Torcik serowy DOMEK, bo o nim własnie mowa, to jeden z pierwszych przepisów w moim zeszycie, gdzie od lat zapisuję swoje kulinarne poczynania. Wracam więc do czasów wczesnolicealnych:-)

Serniczek na zimno jest oczywiście łatwy, szybki i na tyle smaczny, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, które w pełni oddają jego smakowitość…

image

Składniki:
Ser biały półtłusty lub tłusty – 1/2 kg
Cukier – 1/2 kubka
Cukier wanilinowy – 1 torebka
Masło – trochę więcej niż 1/2 kostki 200g (dawniej masło ważylo 250g:-))
Kakao – 2 lub 3 łyżki stołowe
Herbatniki klasyczne – ok. 21 sztuk (ok. 180g)
Czekolada deserowa – kilka kostek
Bakalie (tu rodzynki i goja)

Składniki na polewę:
Mleko – 2 łyżki stołowe
Cukier – 3 łyżki stołowe
Kakao – 2 łyżki kakao
Masło – 50g

Ser biały pokruszyć widelcem razem z cukrem i cukrem wanilinowym, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub utrzeć w malakserze, ewentualnie utrzeć blenderem na jednolitą kremową masę. Ja właśnie wykorzystałam blender i masa wyszła bardzo smaczna. Następnie posiekać i wkręcić do masy masło – tu również posłużył mi blender.

Ułożyć herbatniki w 3 rzędach po ok. 7 herbatników w każdym rzędzie.

Następnie podzielić masę na 3 części, do jednej dodać kakao i posiekaną gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać i całość rozkładać grubą warstwą równomienie na herbatniki; na środku masę z kakao, po bokach masę jasną, na którą można rozrzucić dodatkowo bakalie (patrz zdjęcie). Podczas smarowania herbatniki będą się “rozjeżdżać” we wszystkich kierunkach, ale nic nie szkodzi; trzeba je co jakiś czas przysunąć do siebie, tak aby stanowiły jednolitą podstawę, taką jak chcemy.

image

Teraz ważny moment – złożenie domku – czyli ciemny środek zostawiamy, a jasne boki skladamy do siebie aż utworzy się daszek. Na wierzch robimy polewę czekoladową i chowamy nasze ciasto przed łasuchami w najciemnieszy kąt lodówki:-)

image

Po ok. 2h torcik serowy domek pięknie daje się pokroić w plastry, a jednocześnie masa jest już zastygnięta.

Przygotowanie polewy:
Zagotować składniki polewy, czyli mleko, cukier, masło i kakao, do uzyskania jednorodnej masy, lekko ją ostudzić np. wkładając garczek do zimnej wody, a następnie szybkimi ruchami zanim zastygnie rozsmarować masę na powierzchni gotowego ciasta.

P.S.
Uwaga! Dla ułatwienia zlożenia domku, dobrze jest użyć jako “tacy” np. elastycznej podkładki/maty na którą możemy położyć folię aluminiową i/lub papier do pieczenia. Podkładka ułatwi zlożenie zewnętrznych części domku do środka w formę daszka.


Jeśli chcesz bezpłatnie dostawać nowości z Mamucich Przysmaków, to zostaw swój email. Co 2 tygodnie na swoją skrzynkę otrzymasz garść kulinarnych inspiracji.
 



2 Responses

  1. Viola

    Buda…hm…jeszcze spotkałam się z chatą baby jagi…chyba wolę DOMEK:-)

  2. Ewa

    Wśród moich znajomych to ciasto nazywa się “buda” i rzeczywiście jest przepyszne, znika bardzo szybko 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *