Jednogarnkowy ryż z jabłkami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Kiedy dzieci były małe ryż z jabłkami robiłam dość często, zwłaszcza kiedy chorowały i potrzebowałam w kilka chwil przygotować coś  lekkostrawnego i sycącego.  Potem o nim na śmierć zapomniałam i zachwyciłam się ponownie kilka lat temu, kiedy byłam na warsztatach pisarskich w Domu w Zakręcie. Smak tamtego ryżu pamiętam do dzisiaj, może dlatego, że Ktoś go dla mnie przygotował? A może dlatego że jadłam go przy stole z niezwykłymi ludźmi? Przez ostatnie lata wiele się nauczyłam, i jeśli można coś zrobić prościej – sprawdzam natychmiast. Kilka dni temu mnie olśniło, sprawdziłam, ponownie udał się pysznie.  Tym razem więc ryż z jabłkami przygotowany zupełnie inaczej – od początku do końca w jednym naczyniu i prawie bez cukru. Uwielbiam taki styl gotowania, prostota i smak w czystej postaci i jeszcze są tu moje ukochane jabłka starej odmiany. Na dodatek nic się nie marnuje, nawet obierki i ogryzki z jabłek! Zapraszam po przepis, zresztą nie tylko na jednogarnkowy ryż z jabłkami. Więcej pod zdjęciami i we wskazówkach.

 

SKŁADNIKI na 3-5 porcji zależnie od wielkości

4 duże jabłka, np. szara reneta lub innej odnmiany do zapiekania

200 g ryżu, np.  jaśminowego lub arborio (ryż na risotto)

400 g wrzątku

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru (można pominąć jeśli ograniczasz cukier)

25 g masła

 

OPCJONALNIE

kiełki,  kwiaty jadalne lub młode listki – nie tylko do ozdoby, do wyboru

cynamon do posypania gotowego dania  lub jako dodatek przed pieczeniem zamiast świeżych kwiatów i listków

gęsty jogurt naturalny lub śmietana 18 % do podania

 

Potrzebujesz także

Naczynia żeliwnego lub ceramicznego z przykrywką ewentualnie folii aluminiowej do przykrycia

 

WYKONANIE

Nastaw piekarnik do 220 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

Rozpuść masło w rondelku na kuchence lub w piekarniku w naczyńku żaroodpornym.

Jabłka umyj i obierz ze skórki, zetrzyj w plasterki na mandolinie prosto na żeliwną patelnię lub naczynie do zapiekania.

Obierek i ogryzków nie wyrzucaj – możesz je przebrać i ugotować pyszny kompot (patrz wskazówki).

Ryż opłucz kilkakrotnie aż woda będzie przeźroczysta, odcedź i dołóż do jabłek.

Dodaj sól i cukier – jeśli dodajesz.

Następnie zalej wszystko wrzątkiem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.

Przykryj naczynie szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Po tym czasie uchyl ostrożnie pokrywę/folę aluminiową i sprawdź, czy ryż jest miękki. Jeśli jest twardawy, to wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut, do momentu aż wchłonie całą wodę, będzie napęczniały i miękki.

Podawaj danie od razu ewentualnie wyłącz piekarnik, obniż nieco temperaturę otwierając na chwilę drzwiczki, i pozostaw w środku przykryty ryż.

Nawet po kilku godzinach będzie jeszcze ciepły i gotowy do podania.

Tak przygotowany ryż możesz dodatkowo obsypać kiełkami czy młodymi listkami głogu albo kwiatami forsycji, która właśnie zaczyna kwitnąć. O tej porze roku bardzo potrzebujemy witamin i minerałów w naturalnej postaci.

WSKAZÓWKI

Gotowe danie zamiast trzymać w piekarniku możesz zawinąć w koc. Będzie wciąż ciepłe i gotowe do podania nawet po kilku godzinach.

A co zrobić z obierkami? Obierki i ogryzki z jabłek zalej około litra wody, dodaj łaskę cynamonu, kilka goździków, kardamon i gotuj na wolnym ogniu około 40 minut – powstanie esencjonalny kompot, który nawet nie wymaga dodatku cukru. Gorący jest wspaniały, zwłaszcza teraz na przedwiośniu, Kiedy zrobi się cieplej, zamiast rozgrzewających przypraw można dodać garść świeżej mięty. Może wtedy będzie przypominał napój jabłkowo-miętowy “Frument” – legendarny smak z dzieciństwa? Kto wie…

Więcej prostych przepisów znajdziesz w moich książkach Mamucie Przysmaki.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *