Moja dzika tarta krakersowa, w stu procentach domowa, tak więc nie z gotowych krakersów. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – pyszna na co dzień oraz jako przystawka na dobry początek przyjęcia.
Przepis bazowy pochodzi z mojej pierwszej książki Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie i bardzo go lubię, ponieważ farsz można zmieniać według upodobania, dostosować do pory roku i tego co mamy w lodówce. Tak więc wiosną i latem można skorzystać nie tylko ze szpinaku, który oryginalnie jest w przepisie, ale ze wszelkiego dobra, które podpowiada nam natura.
Tę tartę przygotowałam z liśćmi czosnku niedźwiedziego prosto z ogródka i dziko rosnącego bluszczyku kurdybanka, ale właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, więc za chwilę i w takiej wersji pojawi się na moim stole. Na szczególną uwagę zasługuje spód tarty. Jest kruchy, delikatny i smakuje rewelacyjnie. W cieplejsze dni zwieńczeniem smaku krucho-kremowej tarty będzie kieliszek musującej cavy lub prosecco.
Dzika tarta gotowa, a więcej pomysłów na wiosenno-letnie potrawy, w tym na skorzystanie z dzików rosnących roślin, znajdziesz w mojej najnowszej książce Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato. Jeśli jeszcze nie masz, to w zakładce FREE warto pobrać jej obszerny fragment.
Liczba porcji: 4–12
Wymiary i kształt blaszki: naczynie na tartę o średnicy ok. 25 cm
Czas przygotowania: 25 minut
Chłodzenie (opcjonalnie): 30 minut
Pieczenie: 50 minut
SKŁADNIKI
Ciasto
10 suszonych pomidorów w oleju roślinnym (3 łyżki drobno pokrojonych)
200 g mąki pszennej typ 500
szczypta soli
100 g masła
1 łyżka śmietany lub jogurtu
Farsz
1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)
1 małe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (180 g)
3 jajka
1 łyżka oliwy
1–2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
mały pęczek czosnku niedźwiedziego i garść bluszczyku kurdybanka
¼ –½ łyżeczki soli
¼ –½ łyżeczki kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu
WYKONANIE
Zacznij od przygotowania ciasta.
Posiekaj drobno suszone pomidory. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, posiekane masło i palcami rozcieraj do momentu, aż masa będzie przypominała mokry piasek. Dodaj jogurt lub śmietanę oraz suszone pomidory, a następnie szybko zagnieć ciasto.
Wyklej przygotowanym ciastem silikonową formę na tartę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj jak najwyższy brzeg i dociśnij go do ścianek. Zostaw w lodówce do schłodzenia na pół godziny lub dłużej. Jeśli masz mniej czasu, możesz od razu przejść do kolejnego etapu i pominąć przechowywanie ciasta w lodówce, ale będzie ono nieco mniej kruche.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto w formie nakłuj widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, a następnie odkryj i piecz kolejne 5–10 minut, aż lekko się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj farsz.
Wymieszaj serek mascarpone z jogurtem i jajkami na jednolitą masę. Posiekaj bluszczyk kurdybanek i połowę liści czosnku niedźwiedziego, następnie wymieszaj z farszem.
Dopraw całość solą, pieprzem, wymieszaj i wylej na podpieczone ciasto. Ułóż resztę liści czosnku niedźwiedziego. Piecz w piekarniku ok. 30 minut.
Wierzch tarty ma się lekko zarumienić, a farsz ściąć. Podawaj tartę posypaną świeżymi gałązkami bluszczyka.
OPCJONALNIE
Ta tarta jest dość niska, możesz też zużyć cały serek mascarpone i doprawić całość do smaku.
Świeży czosnek niedźwiedzi poza sezonem można zastąpić suszonym. Zamiast czosnku można na patelni krótko poddusić z czosnkiem 2 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g) lub pokrzywy (posiekane młode pędy lub same liście). Orzechy będą tu również świetnym dodatkiem.
Farsz można przygotować również z samymi żółtkami. To jest świetny sposób na zużycie nadmiaru białek czy żółtek pozostałych po pieczeniu ciasta.
Dodaj komentarz