Moja dzika tarta

Moja dzika tarta krakersowa, w stu procentach domowa, tak więc nie z gotowych krakersów. Świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno – pyszna na co dzień oraz jako przystawka na dobry początek przyjęcia.

Przepis bazowy pochodzi z mojej pierwszej książki Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie i bardzo go lubię, ponieważ farsz można zmieniać według upodobania, dostosować do pory roku i tego co mamy w lodówce. Tak więc wiosną i latem można skorzystać nie tylko ze szpinaku, który oryginalnie jest w przepisie, ale ze wszelkiego dobra, które podpowiada nam natura.

Tę tartę przygotowałam z liśćmi czosnku niedźwiedziego prosto z ogródka i dziko rosnącego bluszczyku kurdybanka, ale właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, więc za chwilę i w takiej wersji pojawi się na moim stole. Na szczególną uwagę zasługuje spód tarty. Jest kruchy, delikatny  i smakuje rewelacyjnie. W cieplejsze dni zwieńczeniem smaku krucho-kremowej tarty będzie kieliszek musującej cavy lub prosecco.

Dzika tarta gotowa, a więcej pomysłów na wiosenno-letnie potrawy, w tym na skorzystanie z dzików rosnących roślin, znajdziesz w mojej najnowszej książce Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato. Jeśli jeszcze nie masz, to w zakładce FREE warto pobrać jej obszerny fragment.

 

 

 

 

 

Liczba porcji: 4–12

Wymiary i kształt blaszki: naczynie na tartę o średnicy ok. 25 cm

Czas przygotowania: 25 minut

Chłodzenie (opcjonalnie): 30 minut

Pieczenie: 50 minut

 

SKŁADNIKI

Ciasto

10 suszonych pomidorów w oleju roślinnym (3 łyżki drobno pokrojonych)

200 g mąki pszennej typ 500

szczypta soli

100 g masła

1 łyżka śmietany lub jogurtu

 

Farsz

1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g)

1 małe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego (180 g)

3 jajka

1 łyżka oliwy

1–2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

mały pęczek czosnku niedźwiedziego i garść bluszczyku kurdybanka

¼ –½ łyżeczki soli

¼ –½ łyżeczki kolorowego, świeżo zmielonego pieprzu

 

WYKONANIE

Zacznij od przygotowania ciasta.

Posiekaj drobno suszone pomidory. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, posiekane masło i palcami rozcieraj do momentu, aż masa będzie przypominała mokry piasek. Dodaj jogurt lub śmietanę oraz suszone pomidory, a następnie szybko zagnieć ciasto.

Wyklej przygotowanym ciastem silikonową formę na tartę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj jak najwyższy brzeg i dociśnij go do ścianek. Zostaw w lodówce do schłodzenia na pół godziny lub dłużej. Jeśli masz mniej czasu, możesz od razu przejść do kolejnego etapu i pominąć przechowywanie ciasta w lodówce, ale będzie ono nieco mniej kruche.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto w formie nakłuj widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, a następnie odkryj i piecz kolejne 5–10 minut, aż lekko się zarumieni.

W międzyczasie przygotuj farsz.

Wymieszaj serek mascarpone z jogurtem i jajkami na jednolitą masę. Posiekaj bluszczyk kurdybanek i połowę liści czosnku niedźwiedziego, następnie wymieszaj z farszem.

Dopraw całość solą, pieprzem, wymieszaj i wylej na podpieczone ciasto. Ułóż resztę liści czosnku niedźwiedziego.  Piecz w piekarniku ok. 30 minut.

Wierzch tarty ma się lekko zarumienić, a farsz ściąć. Podawaj tartę posypaną świeżymi gałązkami bluszczyka.

OPCJONALNIE

Ta tarta jest dość niska, możesz też zużyć cały serek mascarpone i doprawić całość do smaku.

Świeży czosnek niedźwiedzi poza sezonem można zastąpić suszonym. Zamiast czosnku można na patelni krótko poddusić z czosnkiem 2 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g) lub pokrzywy (posiekane młode pędy lub same liście). Orzechy będą tu również świetnym dodatkiem.

Farsz można przygotować również z samymi żółtkami. To jest świetny sposób na zużycie nadmiaru białek czy żółtek pozostałych po pieczeniu ciasta.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *