Pasta z nerkowców

Zachwycałam się tempehem i pastą miso ze względu na smak i bogactwo żywych kultur bakterii probiotycznych, a niedawno wpadłam na pomysł aby przygotować równie wartościową, kremową, wegańską pastę, która może zastąpić masło lub kremowy serek do smarowania pieczywa, notabene coraz droższe… Jeśli więc tylko masz domowe kiszone ogórki albo szansę na zdobycie chociaż jednego słoika z pewnego źródła, to wypróbuj koniecznie ten przepis. Od razu też napiszę: NIGDY NIE WYLEWAJ WODY SPOD OGÓRKÓW. Można ją dodać do zupy, przygotować wytrawny koktajl albo w bardzo łatwy sposób ukręcić wspomnianą już pastę. Jeśli robisz hummus, to spróbuj kiedyś zamiast zwykłej lodowatej wody dodać właśnie wodę spod kiszonych ogórków. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Poniżej zamieszczam prosty przepis na pastę z nerkowców. Jest kremowa, ma piękny kolor i delikatnie kwaskowy smak, jestem nią zachwycona, ma same zalety i jedną wadę – ekologiczne orzechy są drogie, więc we wskazówkach na końcu przepisu podaję również pomysł na dużo tańszy zamiennik nerkowców. Sezon wirusowy w pełni, a dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego ta prosta pasta to jeden z drobnych kroków, które na co dzień wspierają odporność. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów jako dodatek do kanapek, naleśników czy pieczonych warzyw.

 

SKŁADNIKI na słoiczek około 150 g

1 kubek ekologicznych  orzechów nerkowca (ok. 180 g przed namoczeniem)

ok. 80 g wody spod kiszonych ogórków

sól, pieprz do smaku według uznania

1-3 łyżki  dobrej jakości  oleju roślinny, np. oliwy, świeżo tłoczonego oleju słonecznikowego do zalania pasty

WYKONANIE

Orzechy nerkowca wypłucz i zalej wodą na kilka-, kilkanaście godzin. Następnie odcedź je i zblenduj na mus powoli dodając wodę spod kiszonych ogórków. Podana ilość wody jest orientacyjna, Dodaj jej tyle, aż uzyskasz  taką konsystencję  pasty jak lubisz. Spróbuj i ewentualnie dopraw pastę solą i pieprzem. Przełóż ją do słoiczka, przechowuj w lodówce  i zużyj w najbliższych 2-3 dniach. Przed zakręceniem słoiczka możesz zalać pastę niewielką ilością oleju roślinnego, odetniesz wtedy dostęp tlenu i pasta lepiej się przechowuje. Możesz ją wykorzystać na wiele sposobów, np. jako dodatek do kanapek, naleśników, pieczonych ziemniaków.

WSKAZÓWKI

Ogórki muszą być domowe, a woda spod kiszonych ogórków przyjemnie pachnąca i smaczna, zawsze spróbuj ją przed dodaniem do orzechów.

Orzechy nerkowca możesz zastąpić pestkami słonecznika lub dyni.

Orzechy czy pestki przed namoczeniem możesz podprażyć na suchej, gorącej patelni. Pasta ma wówczas nieco inny smak.

Moczenie orzechów nerkowca ułatwia przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych, stąd nie pomijaj tego etapu.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *