Zupa jarzynowa curry z czosnkiem niedźwiedzim

wpis w: Obiady, Zupy | 0

Na deszczową i zimną majówkę, na smuteczki, na potrzebę zaopiekowania się sobą. Może być zwykła jarzynowa, może być jarzynowa curry z dowolną zieleniną albo wzbogacona o smak czosnku niedźwiedziego. Jeśli zamiast bogatej wiązki ma się zaledwie kilka  listków czosnku to uważam, że  jest to bardzo dobry sposób na jego wykorzystanie. Smak czosnku jest tak delikatny, że trzeba się trochę skupić, aby go poczuć. Gdzieś czytałam, że czosnek niedźwiedzi szybko się rozrasta w ogrodzie, i że jest dość inwazyjny, chciałabym tej inwazyjności kiedyś doświadczyć, a  na razie wypatruję go w najbliższych dniach na straganie. Sezon jest krótszy niż na szparagi.

liczba porcji 4

czas przygotowania ok. 10 minut

czas gotowania 20-30 minut

SKŁADNIKI

1 litr rosołu lub bulionu warzywnego

4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 łyżka sosu sojowego

1/2-1 łyżeczka harissy w paście (pomiń jeśli wolisz łagodną zupę)

1/2 łyżeczki curry

3-4 łyżki soczewicy

1 czerwona papryka

1 filiżanka mrożonego groszku (filiżanka pojemność ok. 150 ml)

1 filiżanka krojonych pomidorów z puszki

1-3 listki czosnku niedźwiedziego

odrobina świeżo zmielonego pieprzu (do smaku)

OPCJONALNIE

Bluszczyk kurdybanek (kwiaty i listki) do ozdoby

WYKONANIE

Zagotuj rosół lub bulion warzywny, dodaj ziemniaki, soczewicę, sos sojowy, curry i ewentualnie harissę, jeśli lubisz pikantne smaki.

Pokrój w kostkę paprykę i dodaj do zupy. Gotuj całość około kwadransa – do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj pomidory oraz groszek i gotuj jeszcze około 5 minut. Spróbuj i jeśli potrzeba dopraw zupę do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z poszarpanym na mniejsze cząstki czosnkiem niedźwiedzim i bluszczykiem kurdybankiem.

Smacznego!

Więcej przepisów na wiosnę i lato znajdziesz w mojej książce:

Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato

WSKAZÓWKI

O tej porze roku bardzo polecam czosnek niedźwiedzi, ale można go zastąpić łatwiej dostępnym czosnaczkiem zwyczajnym lub szczypiorkiem.

Młodziutkie listki klonu widoczne na zdjęciu również są jadalne i mogą być ciekawym, zielonym  dodatkiem do dań, chociaż o mniej zdecydowanym smaku niż czosnek niedźwiedzi.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *