Bakłażany z białym serem

image

 

Na energetyczną środę proponuję baklażany zapiekane z warzywami i białym serem. Poniżej przepis dla 2-4 osób, zależnie od wielkości bakłażanów, stopnia głodu i możliwości:-)

Baklażany 2 szt
Cebula 1 szt
Papryka 1-2 szt
Cukinia mała 1szt
Czosnek 1-2 ząbki
Biały ser do pokruszenia (kilka plastrów)
Pomidory bez skórki pokrojone w kostkę świeże lub z kartonu/puszki (ok. 400g)
Zielenina do ozdoby
Olej rzepakowy lub oliwa 1-2 lyżki
Przyprawy np. pieprz, papryka słodka i/lub chilli, czosnek

Nagrzewamy piekarnik do ok. 175 stopni. Bakłażany myjemy, przekrajamy wzdluż, wydrążamy cześć miąższu i zachowujemy go. Układamy połówki bakłażana w brytfance lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut (a właściwie do momentu przygotowania farszu). W międzyczasie przygotowujemy farsz czyli:
– Podsmażamy kolejno pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, paprykę, miąższ z bakłażana, czosnek ((drobno posiekany), cukinię.
– na koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę świeże (obrane ze skórki) lub z kartonu.
– Doprawiamy przyprawami np. solą, pieprzem, papryką słodką i chilli, lubczykiem, czosnkiem.

Następnie nakladamy obficie farsz do podpieczonych bakłażanow. Na wierzch dajemy pokruszony biały ser. Doprawiamy dodatkowo przyprawami i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 40 minut. Podajemy posypane zieloną pietruszką np. z ryżem lub pieczywem.
Uwielbiam!

P.S.
– Podaję jeszcze drugi sposób wstępnej obróbki bakłażanów. W/w jest prostszy ale wymaga dłuższego pieczenia w piekarniku. Baklażany przekrajamy wzdluż, wydrążamy część miąższu i nacinamy po stronie wewnętrznej (wzdłuż), aby łatwiej można było je rozpłaszczyć. Wrzucamy połówki na patelnię grilową z niewielką ilością oleju i podsmażamy z obu stron kilkadziesiąt sekund uwazając aby się nie przypaliły. Bakłażany zyskują nieco smakowo i szybciej się pieką z farszem.
– Zamiast sera białego znakomicie się sprawdza ser typu feta. U mnie akurat był w nadmiarze biały więc trzeba było go wykorzystać:-)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *