Deser dla dorosłych

Są takie letnie wieczory kiedy ma się wielką ochotę na coś słodkiego, rozsądek jednak nakazuje, żeby to było coś lekkiego… Owoce? Tak, ale same niekoniecznie są satysfakcjonujące. Lody? Owszem, ale potrzebny jest czas aby je przygotować lub wyjście z domu. Przez przypadek odkryłam deser na pożegnanie truskawek, a do jego przygotowania potrzebne są głównie owoce, białe lub różowe wino i pięć minut.

Przedwakacyjny deser dla dorosłych w postaci truskawek w winie okazał się świetny i posmakował nie tylko mnie, a teraz, kiedy jestem we Włoszech, gdzie  zarówno soczystych, słodkich owoców jak i dobrego wina jest pod dostatkiem, przygotowałam go nieco inaczej  i również okazał się satysfakcjonujący.

Ten lekki deser dobrze smakuje z wytrawnym, białym winem i odrobiną cukru pudru, zwłaszcza w przypadku kwaskowych owoców, jakimi są truskawki. Cukier natomiast w ogóle nie jest potrzebny, jeśli owoce zalejemy delikatnie słodkim, deserowym winem jakim jest na przykład muscat.  Aromaty wina i owoców przenikają się wzajemne dając delikatne orzeźwienie, a jeśli potrzebujesz większej ochłody możesz dodać do owoców odrobinę pokruszonego lodu. Smacznego!

Mamucie_Przysmaki_blog-0089-2 Mamucie_Przysmaki_blog-0099

Wariant I

Składniki na jedną porcję:
truskawki – ok. 100 g
wino białe wytrawne, tu chardonnay – ok. 50 ml
cukier puder – łyżeczka
sok z 1/4  pomarańczy
mięta lub melisa do ozdoby

Schłodzone truskawki oczyść z szypułek, umyj  i  pokrój w plasterki lub ćwiartki. Napełnij owocami pucharek.  Skrop truskawki sokiem wyciśniętym z pomarańczy, posyp cukrem pudrem i zalej chłodnym białym winem mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Podawaj deser schłodzony, ozdobiony świeżymi listkami mięty lub melisy.

Mamucie_Przysmaki_blog-0302-2 Mamucie_Przysmaki_blog-0310

Wariant II

Składniki na jedną porcję:
soczyste, słodkie owoce, tu mieszanka arbuza, melona i brzoskwini – ok. 100 g łącznie
wino białe słodkie lub półsłodkie, tu muscat  – ok. 50 ml
sok z 1/4  pomarańczy
mięta lub melisa do ozdoby (opcjonalnie)

Pokrojone na mniejsze kawałki. schłodzone owoce skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy, zalej chłodnym winem do 3/4 wysokości naczynia i od razu podawaj.

Wskazówka

Owoce można zmieniać wg własnych upodobań.

Wino białe moźna zastąpić róźowym.

Owoce dobrze smakują również w winie musującym.

Dla większego orzeźwienia możesz dodać do owoców odrobinę drobno pokruszonego lodu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *