Pomyślałam o czymś małym i smacznym, co można zabrać ze sobą do kieszeni lub dać dziecku do szkoły jako przekąskę. Herbatniki gryczane wydały mi sie idealne. Grubo zmielona kasza nadaje im delikatnego gryczanego smaku a szczypta soli podkreśla słodycz. Maślane i mocno chrupiące, są o niebo lepsze od gotowych herbatników. Zapakowane do pudełka mogą się również przydać na piknik.
Herbatniki gryczane ładnie zapakowane do pudełka, równieź świetnie się nadają na drobny upominek. Ja bym się bardzo ucieszyła z takiego prezentu, zwłaszcza gdybym wiedziała, źe ktoś zrobił je specjalnie dla mnie.
Przepis na te ciasteczka znalazłam w książce Sigrid Verbert “Smakowite prezenty”, ale nie pozostawiłam go w wersji oryginalnej..
Składniki na ok. 20 herbatników:
Kasza gryczana lub mąka gryczana – 180 g
Mąka pszenna – 100 g
Masło – 125 g
Cukier trzcinowy -120 g
Jajko – 1 szt
Proszek do pieczenia – łyżeczka
Sól – 1/4 łyżeczki
Zmiel w małym blenderze kaszę gryczaną na mąkę – przez kilkanaście sekund do pół minuty.
Blenderem lub mikserem rozetrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, mąkę gryczaną i zwykłą, proszek do pieczenia oraz sól i ręcznie lub w blenderze szybko wyrób ciasto.
Uformuj kulę i schowaj ją na godzinę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży, okrągły placek o grubości 3-4 mm.
Szklanką wycinaj okrągłe herbatniki, następnie możesz w nich dodatkowo wyciąć dziurki małym kieliszkiem, w ten sposób otrzymasz różne herbatniki.
Przełóż ciasteczka na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je w odstępach.
Gdyby podczas wycinania małych kółeczek lub podczas przenoszenia herbatniki próbowały się “rozejść”, dociśnij lekko ciasto i zlep w całość uszkodzony fragment. Po upieczeniu nie będzie śladu naprawy.
Na koniec ciasteczka posyp odrobiną cukru trzcinowego i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Wystaw upieczone, lekko zarumienione ciasteczka z piekarnika, pozostaw do wystudzenia a następnie przełóż do pojemnika. Tak mogą być przechowywane kilka dni, ale raczej jest mało prawdopodobne aby przetrwały, ponieważ są bardzo smaczne.
Dodaj komentarz