Półwytrawna tarta z morelami

wpis w: Przekąski i dodatki | 2

Są rzeczy zadziwiająco proste i mało wymagające, tylko nie trzeba się nad nimi za długo zastanawiać, a wstać z fotela i je zrobić. Soczysta, pólwytrawna morelowa przekąska nie jest moim odkryciem tego lata. Połączyłam ser blue z dojrzałymi morelami kilka lat temu, zachwyciłam się smakiem,  od razu zakochałam, a potem o tej miłości zapomniałam.

Przypomniałam sobie o niej kilka dni temu, kiedy nakupiłam na targu sporo pięknych, dojrzałych moreli a na półce sklepowej zobaczyłam pleśniowy, niebieski ser. Ciasto francuskie już czekało w lodówce aż zrobię z niego pożytek. Pokruszyło się trochę przy rozkładaniu, bo zabrakło mi cierpliwości, aby pozwolić zwiniętemu w rulon ocieplić się na kuchennym blacie, ale już po chwili, przestało mieć to jakiekolwiek znaczenie. Wyrosło, pięknie się upiekło i połączyło na nowo w piekarniku, a wszelkie niedoskonałości w formie stały się jego zaletą, bo łatwiej było je podzielić.

 

 

PÓŁWYTRAWNA TARTA Z MORELAMI – WYKONANIE

Najpierw podpiekłam ciasto francuskie około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy napęczniało i zarumieniło się, rozłożyłam na nie połówki moreli, pokruszyłam niebieski pleśniowy ser i całość obsypałam rozmarynem. Po około 20 minutach pieczenia, morele zamieniły się w soczyste owoce i nabrały niezwykłego, słodko-gorzkiego smaku, ser się roztopił i wypełnił przestrzenie między morelami, a rozmaryn cudownie skruszał. Rumiane, chrupiące ciasto francuskie połączyło wszystkie smaki  i w kilka chwil wyszła przepyszna przekąska, idealna do chłodnego cydru w słoneczny, ciepły dzień babiego lata. Podałam ją z chrupiącą, poszarpaną  cykorią skropioną sosem na bazie oliwy, octu balsamicznego i miodu. Dorzuciłam jeszcze kilka jagód amerykańskich i to wszystko.

Zastanawia mnie jeszcze, czy potrzebny jest dokładniejszy przepis? Jeśli coś jest niejasne napisz proszę w komentarzu, chętnie odpowiem. Nie zwlekaj jednak z wypróbowaniem przepisu zbyt długo, bo mówią, że to już ostatnie morele tego lata.

WSKAZÓWKI

  1. Kiedy zabraknie moreli, identycznie możesz upiec przekąskę figową. dla odmiany rozmaryn świeży czy suszony  możesz zastąpić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi, jeśli lubisz. Świeża, chrupiąca sałatka z cykorii również będzie tu pasować.
  2. Przed upieczeniem możesz zawinąć brzegi ciasta francuskiego widelcem, a wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody lub mleka, ale nie jest to konieczne.
  3. Morelową lub figową  przekąskę możesz pokroić na mniejsze lub większe kawałki i podać zamiast pizzy.

 

 

 

 

 

 

2 Responses

  1. Viola

    To jest przepis zdecydowanie na lato, ale poza sezonem można podobną tartę zrobić z suszonymi morelami. Ciasto francuskie posmarować jajkiem, podpiec około kwadransa z samym serem blue, a na ostatnie 3-4 minuty dorzucić pokrojone w paseczki suszone morele. Można tez spróbować z konfiturą morelową, wtedy trzeba tylko upiec ciasto z samym serem i rozmarynem, a osobno podać na stół konfiturę. Cykoria, rukola czy szpinak również są tu mile widziane.

  2. Magda

    Ślinka cieknie już podczas czytania, ale…
    skąd zimą świeze owoce??
    czy mogą być suszone morele lub śliwki?
    …a może inna ciekawa i równie porywająca propozycja:))
    pozdrawiam Magda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *