Są rzeczy zadziwiająco proste i mało wymagające, tylko nie trzeba się nad nimi za długo zastanawiać, a wstać z fotela i je zrobić. Soczysta, pólwytrawna morelowa przekąska nie jest moim odkryciem tego lata. Połączyłam ser blue z dojrzałymi morelami kilka lat temu, zachwyciłam się smakiem, od razu zakochałam, a potem o tej miłości zapomniałam.
Przypomniałam sobie o niej kilka dni temu, kiedy nakupiłam na targu sporo pięknych, dojrzałych moreli a na półce sklepowej zobaczyłam pleśniowy, niebieski ser. Ciasto francuskie już czekało w lodówce aż zrobię z niego pożytek. Pokruszyło się trochę przy rozkładaniu, bo zabrakło mi cierpliwości, aby pozwolić zwiniętemu w rulon ocieplić się na kuchennym blacie, ale już po chwili, przestało mieć to jakiekolwiek znaczenie. Wyrosło, pięknie się upiekło i połączyło na nowo w piekarniku, a wszelkie niedoskonałości w formie stały się jego zaletą, bo łatwiej było je podzielić.
PÓŁWYTRAWNA TARTA Z MORELAMI – WYKONANIE
Najpierw podpiekłam ciasto francuskie około 10 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy napęczniało i zarumieniło się, rozłożyłam na nie połówki moreli, pokruszyłam niebieski pleśniowy ser i całość obsypałam rozmarynem. Po około 20 minutach pieczenia, morele zamieniły się w soczyste owoce i nabrały niezwykłego, słodko-gorzkiego smaku, ser się roztopił i wypełnił przestrzenie między morelami, a rozmaryn cudownie skruszał. Rumiane, chrupiące ciasto francuskie połączyło wszystkie smaki i w kilka chwil wyszła przepyszna przekąska, idealna do chłodnego cydru w słoneczny, ciepły dzień babiego lata. Podałam ją z chrupiącą, poszarpaną cykorią skropioną sosem na bazie oliwy, octu balsamicznego i miodu. Dorzuciłam jeszcze kilka jagód amerykańskich i to wszystko.
Zastanawia mnie jeszcze, czy potrzebny jest dokładniejszy przepis? Jeśli coś jest niejasne napisz proszę w komentarzu, chętnie odpowiem. Nie zwlekaj jednak z wypróbowaniem przepisu zbyt długo, bo mówią, że to już ostatnie morele tego lata.
WSKAZÓWKI
- Kiedy zabraknie moreli, identycznie możesz upiec przekąskę figową. dla odmiany rozmaryn świeży czy suszony możesz zastąpić tymiankiem lub ziołami prowansalskimi, jeśli lubisz. Świeża, chrupiąca sałatka z cykorii również będzie tu pasować.
- Przed upieczeniem możesz zawinąć brzegi ciasta francuskiego widelcem, a wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody lub mleka, ale nie jest to konieczne.
- Morelową lub figową przekąskę możesz pokroić na mniejsze lub większe kawałki i podać zamiast pizzy.
Dodaj komentarz