Kilka dni temu wróciłam znad morza. Po raz pierwszy w życiu byłam wiosną nad naszym Bałtykiem i jestem zachwycona. Trójmiasto piękne i różnorodne, czyste powietrze w przeciwieństwie do Krakowa i plaża często tylko dla mnie. Morze, budząca się po zimie przyroda i dobre jedzenie, czy można chcieć czegoś więcej?
Ja, człowiek z południa, a więc z wiecznym niedoborem jodu, postanowiłam, że skorzystam z tych kilku dni i będę jeść więcej niż zwykle ryb i owoców morza. Odwiedziłam kilka miejsc i zapamiętuję restauracje Barracuda w Gdyni Redłowo oraz Seafood Station w Sopocie. Jedzenie pyszne i różnorodne, a obsługa wie co podaje i doskonale potrafi doradzić. W obu miejscach na przystawkę podano pastę z wędzonej makreli i gdyby nie to, że to tylko przystawka, to mogłabym już niczego nie zamawiać…prosta, pyszna i wieki całe nie jadłam.
Wróciłam do domu i już tęsknię i za morzem, i za tym jedzeniem. Wędzonej makreli nie miałam, ale za to w szafce znalazłam puszki tuńczyka. Zrobiłam pyszną pastę na 3 sposoby, a niewielka zmiana robi sporą różnicę w smaku.
Tuńczyka można oczywiście zastąpić makrelą lub inną wędzoną rybą. Taka pasta rybna na Wielki Tydzień będzie w sam raz, a i jako odmiana do wielkanocnych jajek również może dobrze smakować. Czas przygotowania 2-3 minuty. Czy może być prościej?
Jeśli szukasz przepisów na wielkanocny stół, to kilka moich propozycji między innymi na pyszny żurek, babkę herbacianą, sałatki oraz kaczkę z jabłkami znajdziesz pod tym linkiem wielkanocne przepisy.
SPOSÓB I Pasta z tuńczyka z curry łagodna lub pikantna
SKŁADNIKI dla około 2 osób
WYKONANIE
Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu okruszkami białego sera, curry w proszku oraz zieleniną i podawaj wraz z pieczywem.
SPOSÓB II Pasta z tuńczyka z czerwoną cebulką i natką pietruszki
WYKONANIE
Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu ziarnami sezamu, najlepiej uprażonego oraz zieleniną. Podawaj wraz z pieczywem.
SPOSÓB III Pasta z tuńczyka z chrupiącymi orzechami włoskimi i kolendrą
WYKONANIE
Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu orzechami oraz zieleniną i podawaj wraz z pieczywem.
WSKAZÓWKI
Tuńczyka z puszki można zastąpić makrelą lub inną rybą, najlepiej świeżo uwędzoną. Pyszny byłby również pstrąg wędzony, zwłaszcza z hodowli ekologicznej.
Pasta bardzo łatwo robi się za rzadka, tak więc 1-2 łyżki jogurtu dla połączenia cząstek ryby w zupełności wystarczą.
Pasta, to świetny sposób na wykorzystanie okruchów twarogu, z którymi nie wiadomo co zrobić.
Dodaj komentarz