Pasta niby z wędzonej makreli

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Kilka dni temu wróciłam  znad morza. Po raz pierwszy w życiu byłam wiosną nad naszym Bałtykiem i jestem zachwycona. Trójmiasto piękne i różnorodne, czyste powietrze w przeciwieństwie do Krakowa  i plaża często tylko dla mnie. Morze,  budząca się po zimie przyroda i dobre jedzenie, czy można chcieć czegoś więcej?

Ja, człowiek z południa, a więc z wiecznym niedoborem jodu, postanowiłam, że skorzystam z tych kilku dni i będę jeść więcej niż zwykle ryb i owoców morza.  Odwiedziłam kilka miejsc i zapamiętuję restauracje   Barracuda w Gdyni Redłowo oraz Seafood Station w Sopocie. Jedzenie pyszne i różnorodne, a obsługa wie co podaje i doskonale potrafi doradzić. W obu miejscach na przystawkę podano pastę z wędzonej makreli i gdyby nie to, że to tylko przystawka, to mogłabym już niczego nie zamawiać…prosta, pyszna i wieki całe nie jadłam.

Wróciłam do domu i już tęsknię i za morzem, i za tym jedzeniem. Wędzonej makreli nie miałam, ale za to w szafce znalazłam puszki tuńczyka. Zrobiłam pyszną pastę na 3 sposoby, a niewielka zmiana robi sporą różnicę w smaku.

Tuńczyka można oczywiście zastąpić makrelą  lub inną wędzoną rybą. Taka pasta rybna na Wielki Tydzień będzie w sam raz, a i jako odmiana do wielkanocnych jajek również może dobrze smakować. Czas przygotowania  2-3 minuty. Czy może być prościej?

Jeśli szukasz przepisów na wielkanocny stół, to kilka moich propozycji między innymi na pyszny żurek, babkę herbacianą, sałatki oraz kaczkę z jabłkami znajdziesz pod tym linkiem wielkanocne przepisy.

 

 

 

SPOSÓB I Pasta z tuńczyka z curry łagodna lub pikantna

SKŁADNIKI dla około 2 osób

1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
Kilka łyżek pokruszonego twarogu (zerowaste)
1 łyżeczka musztardy zwykłej lub francuskiej (opcjonalnie)
1-2 łyżki jogurtu greckiego lub białego serka kremowego typu Bieluch
1/3 łyżeczki curry w proszku lub paście (może być również pikantna)
Sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
Kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry do ozdoby

WYKONANIE

Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu okruszkami białego sera, curry w proszku oraz  zieleniną i podawaj wraz z pieczywem.

 

SPOSÓB II Pasta z tuńczyka z czerwoną cebulką i natką pietruszki

SKŁADNIKI dla około 2 osób
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1-2 łyżki jogurtu greckiego lub białego serka kremowego typu Bieluch
1/2 małej czerwonej cebulki drobno posiekanej
1/2 pęczka natki pietruszki drobno posiekanej
1- 2 łyżeczki oleju arachidowego lub sezamowego (opcjonalnie)
Sól i pieprz świeżo zmielony do smaku

WYKONANIE

Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu ziarnami sezamu, najlepiej uprażonego oraz zieleniną. Podawaj wraz z pieczywem.

 

SPOSÓB III Pasta z tuńczyka z chrupiącymi orzechami włoskimi i kolendrą

SKŁADNIKI dla około 2 osób
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1-2 łyżki jogurtu greckiego lub białego serka kremowego typu Bieluch
1-2 garście orzechów włoskich posiekanych
Sól i pieprz świeżo zmielony do smaku
Kilka gałązek natki kolendry do posypania z wierzchu

WYKONANIE

Połącz w miseczce wszystkie składniki, delikatnie przemieszaj widelcem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp z wierzchu orzechami oraz zieleniną i podawaj wraz z pieczywem.

WSKAZÓWKI

Tuńczyka z puszki można zastąpić makrelą  lub inną rybą,  najlepiej świeżo uwędzoną. Pyszny byłby również pstrąg wędzony, zwłaszcza  z hodowli ekologicznej.

Pasta bardzo łatwo robi się za rzadka, tak więc 1-2 łyżki jogurtu dla połączenia cząstek ryby w zupełności wystarczą.

Pasta, to świetny sposób na wykorzystanie okruchów twarogu, z którymi nie wiadomo co zrobić.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *