Znajdziesz wśród moich przepisów między innymi pyszne pikantne śledzie w pomidorach, łagodniejsze z kaparami i rodzynkami oraz śledzie z gorczycą, które wspaniale smakują z kiszonymi burakami. Dzisiaj proponuję kolejny wariant, który mam nadzieję polubisz – śledzie z musem jabłkowym i porami. Baza jest jedna, ale można ją wykończyć na wiele sposobów zmieniając smak przystawki. Zwykle na świątecznym stole jest obfitość potraw, stąd proponuję podać śledzie w kilku małych miseczkach, które dodatkowo można różnie ozdobić sygnalizując, że różnią się smakiem i że nie są to zwykłe takie śledzie z jabłkami.
SKŁADNIKI dla 4-5 osób
Baza:
ok. 30 dag płatów śledziowych (5-6 małych płatów)
1 por
3 łyżki dobrej konfitury z jabłek, najlepiej domowego musu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
1 mały kubek jogurtu naturalnego lub greckiego (ok. 150 g)
1 mały kubek śmietany 18 % (ok. 150 g)
solidna szczypta grubo zmielonego pieprzu, najlepiej zielonego
Opcjonalnie do wyboru lub wszystko razem:
1/2 łyźeczki przyprawy curry
1-2 łyżki majonezu
1 łyżka sparzonych rodzynek i 2-3 posiekane morele
Do posypania i ozdoby, np.:
rzeżucha, natka pietruszki, kwiaty jadalne. Tu do ozdoby wykorzystałam dziki szczypior, liście ziarnopłonu, młodziutki podagrycznik oraz kwiaty mirabelki i forsycji
WYKONANIE
Śledzie namocz w zimnej wodzie około 1/2 godziny, wypłucz, wysusz w ręczniku papierowym i pokrój na 3 części. Pora przekrój wzdłuż, pokrój w cienkie półplastry i dodaj do śledzi. Następnie wmieszaj konfiturę z jabłek, sok z cytryny, śmietanę i jogurt. Dopraw calość grubo zmielonym pieprzem i podziel na 3 części.
Do pierwszej części dodaj curry. Do drugiej majonez. Do trzeciej rodzynki z morelą. Możesz też pomieszać warianty między sobą. Ja bardzo lubię bazę z curry i majonezem.
Przygotowane śledzie odstaw do lodówki na kilkanaście godzin, a przed podaniem przełóż je do małych miseczek i ozdób zieleniną czy kwiatami jadalnymi, tak jak lubisz. Kilka pomysłów podałam powyżej oraz na zdjęciach. Smacznego! Daj znać w komentarzu czy lubisz śledzie i jak Ci się podoba ten przepis.
WSKAZÓWKA
Jeśli nie masz konfitury z jabłek moźesz zetrzeć na drobnej tarce 2 winne jabłka i skropić je sokiem z cytryny, ale śledzie będą wtedy smakować jeszcze inaczej.
Możesz też ze startych jabłek przygotować szybki mus przysmażając je przez chwilę z cukrem.
Więcej prostych przepisów z wykorzystaniem dzikich roślin jadalnych oraz więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz w mojej książce MAMUCIE PRZYSMAKI. Przepisy na wiosnę i lato.
Dodaj komentarz