Tarta na kruchym cieście z cukinią – maślany spód, delikatnie podpieczona jogurtowo-serowa masa i lekka, chrupiąca cukinia doprawiona płatkami chili. Przepyszna zarówno jako dodatek oraz jako małe co nieco na obiad lub kolację.
Mąka – 175 g
Żółtka do ciasta – 2 szt
Masło – 1/2 kostki
Cukinia – 2 średniej wielkości sztuki
Cebula zwykła lub czerwona – 1 szt duża
Jaja do farszu – 4 sztuki duże
Śmietana lub jogurt – małe opakowanie ok. 200g
Ser żółty, mozarella do pizzy – do wyboru lub łącznie ok. 25 dag
Sól, pieprz, płatki chili
Papier do pieczenia
Groch – do wielokrotnego uźytku
Mąkę, schłodzone posiekane masło, dużą szczyptę soli i 2 żółtka połącz, najlepiej mikserem i szybko zagnieć ciasto na gładką masę.. Pozostaw w lodówce do schłodzenia na minimum 1/2 h.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Cukinie pokrój w plasterki i na dużej patelni z rozgrzaną oliwą obsmaż je 1-2 minuty najpierw z jednej strony, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, obsmaż z drugiej strony, dopraw i przełóż do miski. Następnie zeszklij ma patelni pokrojoną w krążki cebulę.
Tartownicę nasmaruj maslem. Ciasto włóż między 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkuj i wyklej nim formę. Następnie nakłuj widelcem, przykryj dokładnie papierem do pieczenia, a dno formy wysyp obficie grochem. Piecz ciasto 15 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i piecz jeszcze 5 minut aż ciasto się lekko zarumieni. W międzyczasie rozmieszaj jaja ze śmietaną lub jogurtem i startym na średniej tarce serem. Dopraw masę jajeczno-serową solą i pieprzem a następnie dodaj cukinię oraz cebulę pozostawiając kilka plasterków obu składników do ozdoby.
Wylej masę na podpieczone ciasto, ozdób z wierzchu plasterkami cukinii i cebuli, posyp płatkami chili i piecz w piekarniku ok 20-25 minut. Wierzch tarty się zarumieni, a masa jajeczno-serowa bpędzie zestalona.
Podawaj na ciepło lub zimno na przykład z dodatkiem sałat mieszanych.
P.S.
Na zimno na drugi dzień tarta nabiera świetnego smaku.
Jogurt wymaga zwykle dłuższego pieczenia ewentualnie kontrolowanego zostawienia tarty w wyłącznym piekarniku.
Cebula czerwona ładniej wygląda natomiast mnie smakuje leipiej zwykła.
Dodaj komentarz