Borówki i jagody

wpis w: Ciasta i desery, Śniadania | 2

Wspaniały letni czas; kiedy kończą się jedne owoce zaczynają drugie. Można korzystać z dobroci lata do woli. Doceniam i zachwycam się kolorami i smakami.

Nasza naturalnie rosnąca – mająca wiele własności prozdrowotnych, różnie zwane w różnych regionach kraju; czarną jagodą, czernicą – vaccinium myrtillus L., czyli borówka czarna, czy też specjalnie hodowana – większa i bardziej soczysta, ale nie tak bogata w witaminy i garbniki borówka  amerykańska – vaccinium corymbosum L., wspaniale smakują zarówno na śniadanie jak i na deser. Zwłaszcza borowka czarna jest niezwykle cenna w naszej diecie, gdyź wspomaga leczenie chorób oczu, uszczelnia tkankę łączną, wykorzystywana jest również w leczeniu przewlekłego zmęczenia. Ponoć piloci RAF-u mieli jagody w swojej diecie przed nocnymi nalotami.

Zastanawiasz się co przygotować z borówek czy jagód?

Borowki czarne

Z dzieciństwa pamiętam najprostszy deser w postaci miseczki uzbieranych w lesie jagód ze śmietaną i cukrem. Teraz śmietanę proponuję zastąpić wspaniałym jogurtem naturalnym lub greckim, dodać ulubione płatki, moje akurat są orkiszowe  i pyszny dietetyczny deser gotowy. Jeśli potrzebujesz więcej słodyczy polej z wierzchu syropem daktylowym lub miodem.  To jest wersja podstawowa, ale  możesz również dodać pokruszone bezy, poziomki, lody śmietankowe, polewę z białej czekolady itd…

W wersji dietetycznej bardzo lubię jagody z płatkami i jogurtem na pierwsze lub drugie śniadanie. Zdziwiłam się, poniewaź jest całkiem syte, a przy tym pyszne i wartościowe. Teraz jeszcze są dostępne borówki czarne, a jak się skończą mogą być amerykańskie, ale o całkowitym zastąpieniu tych naturalnie rosnących oczywiście nie może być mowy.

Dietetyczny deser z jagód

Śniadanie z jagodami

Dla jednej osoby:
Jogurt naturalny najlepiej typu greckiego – 2-3 łyżki stołowe
Czarne jagody – garść lub dwie, tu amerykańskie
Płatki owsiane lub orkiszowe – 2-3 łyżki, tu orkiszowe
Wiórki kokosowe – łyżeczka
Miód, syrop klonowy lub daktylowy do ewentualnego dosłodzenia, tu brak
Mięta do ozdoby

W wysokim pucharku lub szerokiej szklance ułóż szerokimi warstwami: owoce, łyżkę jogurtu, łyżkę płatków orkiszowych oraz ewentualnie miód lub ulubiony słodki syrop. Zakończ warstwą owoców. Jeśli czujesz potrzebę dosłodzenia polej z wierzchu odrobiną miodu lub ulubionego syropu i na koniec posyp wiórkami kokosowymi.

Szybkie, prościutkie ale przepyszne! Najlepsze tuż po przygotowaniu. Smacznego!

Uwagi dodatkowe:

Płatki orkiszowe lub owsiane możesz odrobinę podprażyć na suchej patelni, będą wtedy bardziej chrupiące.

Zamiast płatków moźesz użyć np. granoli, najlepiej domowej lub amarantusa ekspandowanego.

Jagody można zamrozić i trzymać na “czarną godzinę”.

Ze świeżych lub mrożonych owoców z łatwością można przygotować wartościowe lekkie śniadanie lub wspaniały deser dla nieprzewidzianych gości.

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Na dzisiaj jednak wolę jogurt, najbardziej grecki. Śmietana jest dla mnie za ciężka.

  2. Renata

    “Teraz śmietanę proponuję zastąpić wspaniałym jogurtem naturalnym lub greckim, dodać ulubione płatki, moje akurat są orkiszowe i pyszny dietetyczny deser gotowy”

    proponuję pozostać przy starych sprawdzonych przepisach, śmietana z uwagi na dużą zawartośc tłuszczu zapobiega nagłemu wyrzutowi insuliny do krwi, płatki zbożowe, w szczególności pełnoziarniste podnoszą cukier we krwi dużo szybciej niż sacharoza (patrz Davies, Pszeniczny brzzuch), ten dietetyczny przepis na dłuższą metę, cukrzyca zapewniona

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *