Domowe naleśniki z białym serem
Jak dobrze być w domu! Jednym z moich ulubionych przepisów, które nieodłącznie kojarzą mi się z domem są naleśniki. Zapewne każda pani/pan domu ma na nie swój własny przepis, ale nie szkodzi, może komuś się przyda również i mój:
Klasyczne ciasto naleśnikowe na ok. 20 naleśników o średnicy ok. 20 cm:
Mąka pszenna – 2 kubki
Mleko – 2 kubki
Woda gazowana – 1 kubek (może również być najzwyklejsza z kranu)
Jaja – 2 szt
Olej rzepakowy – łyżka (niekoniecznie)
Olej rzepakowy dodatkowo po kropelce do smażenia
Sól – szczypta
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy w wysokim naczyniu na jednorodną masę i wlewamy za pomocą chochli na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię. Delikatnie poruszając patelnią formujemy cienką, równomiernie rozlaną warstwę i smażymy do lekkiego zarumienienia się, Jak odchodzą brzegi naleśnika łopatką lub podrzucając na patelni przekręcamy go na drugą stronę, następnie dosłownie jeszcze chwilę smażymy. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim, dzięki temu zmiękną, szybciej staną się elastyczne i na jeszcze ciepłych będzie można nakładać dowolny farsz słodki lub wytrawny.
Farsz z białego sera na ok. 10 naleśników
Ser biały półtłusty – 50 dag
Cukier – 3 łyżki
Cukier wanilinowy – 1/2 – 1 torebka
Śmietana 18% – 3 łyżki stołowe
Rodzynki – garść (niekoniecznie)
Ser wstępnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier a następnie miksujemy lub blendujemy pozostawiając delikatne grudki. Moim zdaniem taki ser jest smaczniejszy i bardziej wyrazisty niż zmiksowany na serek homogenizowany. Na koniec można dosypać do sera opłukane gorącą wodą rodzynki ewentualnie zostawić je do posypania po wierzchu, jeśli nie wszyscy lubią w nadzieniu.
Dodatkowo mogą, ale nie muszą być potrzebne:
Dowolna ulubiona konfitura
Owoce sezonowe świeże lub z puszki, bakalie do ozdoby
Cukier puder do posypania
Ja zwykle tylko część naleśników robię z serem pozostawiając kilka do posmarowania ulubioną konfiturą, nutellą czy innym nadzieniem.
Domowe naleśniki są jednym z ulubionych dań w mojej rodzinie. Dzieci je uwielbiają. Smacznego!
P.S.
– Przepis na ciasto naleśnikowe zapamiętujemy, bo jest po prostu smaczne i uniwersalne i będziemy do niego wracać w kontekście różnych farszów i naleśnikowych wariacji.
– Kolejne naleśniki smażymy dodając dosłownie kropelki oleju
– Chcąc przyspieszyć smażenie naleśników zwykle smażę je jednocześnie na 2-3 patelniach.
Viola
Super, dziękuję źe zechciałaś zrobić coś inaczej.
Anna
Naleśniki-moje sztandarowe danie. Ale i tak podpatrzyłam Twój przepis:) Wyszły pyszne!
Viola
Klasyczne zawsze dobre:-)
Alexandra
Klasyczne pyszne naleśniki z twarogiem! Mniam!