Na zdrowe śniadanie proponuję zielony koktajl antystresowy. Delikatny, lekki i pyszny napój; bogaty m.in. w witaminę C, zawierający witaminy z grupy B, witaminę E oraz wiele składników mineralnych jak np. potas, magnez, cynk i fosfor.
Dla jednej osoby ok. 200 ml:
Gruszka – 1 duża lub 2 małe
Kiwi – 1 szt
Seler – 1 łodyga (niekoniecznie)
Natka pietruszki – kilka gałązek
Kolendra świeża – kilka gałązek (niekoniecznie)
Siemię lniane – łyżeczka
Otręby owsiane – łyżka stołowa
Zarodki pszenne – łyżeczka
Odrobina wody niegazowanej do rozcieńczenia
Owoce i warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki, gruszkę i kiwi dodatkowo obrać ze skórki, a z pietruszki odciąć najbardziej zgrubiałe łodyżki, następnie dosypać siemię lniane, otręby oraz zarodki pszenne. Na koniec dodać ok. 50 ml wody i zblendować razem wszystkie składniki.
Zielony koktajl antystresowy jest przepyszny. Dzięki zawartości witamin z grupy B, skladnikom mineralnym oraz obecnej w kiwi serotoninie, neuroprzekaźnikowi znanemu z antydepresyjnych właściwości, faktycznie koktajl ten może mieć korzystne działanie na układ nerwowy. Jeśli jeszcze włączymy do naszego śniadania kilka spokojnych oddechów i dobre myśli efekt antystresowy będzie łatwiejszy do uzyskania:-)
Smacznego!
P.S.
– Czy wiecie, że owoc kiwi nazwywany jest również agrestem chińskim lub aktinidią chińską i uważany jest za owoc koncentracji?
– Łodygę selera i kolendrę można pominąć, jeśli nie mamy w domu. Koktajl jest równie pyszny.
Viola
W sumie w pracy zamiast ekspresu do kawy blender…Czemu nie? A póki co ja zwykle przygotowuję składniki wieczorem, nawet wrzucam do blendera a rano tylko bzik:-)
Alexandra
Poza domem nie mam możliwości przygotować, a przydałby się taki! 🙂