Babeczki z jagodami są świetnym pomysłem na letnie śniadanie. Upieczone z mąki orkiszowej, niezbyt słodkie, wilgotne i pięknie pachnące są dobrym początkiem dnia i przepysznym dodatkiem do kawy. Uwielbiam na nie patrzeć, jeść zresztą również, tak więc specjalnie piękę ich mniej…
Latem możemy korzystać z bogactwa świeżych owoców, a poza sezonem z mrożonych. Jagody można zastąpić również malinami, czy jeżynami i uzyskać nowy smak babeczek.
Mój przepis jest inspirowany przepisem na babeczki Leanne Cambell.
Składniki na 6 szt.
Mąka orkiszowa razowa typ 2000 – 1 kubek *
Cukier trzcinowy – 1/4 kubka
Proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
Jogurt naturalny – 1/4 kubka
Mleko – 1/2 kubka
Jajo – 1 szt.
Borówki lub jagody amerykańskie – 1/2 kubka
Foremki silikonowe na babeczki – 6 szt.
Płatki owsiane lub orkiszowe do posypania
Cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsiusza.
Przygotuj foremki na babeczki. Choć papilotki pięknie wyglądają, z mojego doświadczenia najlepiej sprawdzają się foremki silikonowe, które dodatkowo możesz posmarować delikatnie olejem. Wtedy babeczki bez problemu wyjmiesz z foremek.
W misce wymieszaj łyżką lub mikserem wszystkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jogurt naturalny, mleko i jajko. Nie trzeba długo mieszać ciasta, wystarczy jak utworzy się jednorodna masa.
Dodaj jagody, całość delikatnie wymieszaj i nakładaj ciasto łyżeczką do foremek mniej więcej do 3/4 wysokości. Posyp z wierzchu płatkami orkiszowymi lub owsianymi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut do momentu aż patyczek włożony w środek babeczki będzie suchy.
Lekko przestudź przed podaniem. Posyp ewentualnie cukrem pudrem.
* Razową mąkę orkiszową moźesz ewentualnie zastąpić inną mąką np. pszenną razową typ 2000
Dodaj komentarz