Chlebek naan

wpis w: Inne, Przekąski i dodatki | 4

Dzisiaj razem z Justyną Wiśniewską zabierzemy Cię w podróż kulinarną do Indii. Więcej o naszym wspólnym gotowaniu i KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA przeczytasz TUTAJ, a poniżej pierwsza z trzech propozycji, które przygotowałyśmy. Każda z nich może być podana razem i osobno.

CHLEBEK NAAN

Indyjski drożdżowy chlebek w kształcie dużej kropli. Podawany jest jako dodatek do potraw i świetnie zastępuje sztućce. Jest wiele sposobów przygotowania chlebka/placków naan. My starałyśmy się zrobić to jak najprościej. Smakował rewelacyjnie! Jeśli masz ochotę na chwilę relaksu koniecznie obejrzyj filmik. Dokładny przepis jest poniżej.

Składniki:

Mąka pszenna tortowa lub luksusowa – 300 g

Suszone drożdże – 1 łyżeczka

Sól – 1 łyżeczka

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Jajko – 1 szt.

Oliwa – 1 łyżka do ciasta oraz 1 łyżka do wysmarowania miski

Jogurt naturalny – 100 g

Ciepłe mleko – 150 g

Wykonanie:

Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, solą i proszkiem do pieczenia.  Następnie dodaj roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko i wyrób ciasto. Możesz w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki, ale tylko tyle, aby po wyrobieniu nie kleiło się do rąk, a wciąż pozostało miękkie i elastyczne.

Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Następnie podsypując mąką, podziel wyrośnięte ciasto na 8 części i rozciągając je delikatnie w rękach formuj okrągłe placuszki o średnicy ok. 12 cm i grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt formowanych placuszków nie musi być regularny.

Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do  nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż się równomiernie zarumienią.

Uwagi dodatkowe:

Z podanych proporcji otrzymasz 8 pysznych, mięciutkich placuszków.

Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&.Lime i blogu Justyny Z Miejsca Na Miejsce

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mamucie Przysmaki

 

P.S.

Jogurt i mleko możesz zastąpić mleczkiem kokosowym i chlebek również wyjdzie świetny.

 

Chlebki naan

 

 

4 Responses

  1. Viola

    Ewa, ten chlebek nest naprawdę smaczny! Daj znać jak zrobicie. Również pozdrawiam:-))

  2. Ewa

    Violu, od dawna szukamy z córką udanego przepisu na chlebek naan i wydaje się, że właśnie znalazłyśmy:-) Dziękujemy i pozdrawiamy, damy znać, jak nam wyjdzie:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *