Dzisiaj razem z Justyną Wiśniewską zabierzemy Cię w podróż kulinarną do Indii. Więcej o naszym wspólnym gotowaniu i KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA przeczytasz TUTAJ, a poniżej pierwsza z trzech propozycji, które przygotowałyśmy. Każda z nich może być podana razem i osobno.
CHLEBEK NAAN
Indyjski drożdżowy chlebek w kształcie dużej kropli. Podawany jest jako dodatek do potraw i świetnie zastępuje sztućce. Jest wiele sposobów przygotowania chlebka/placków naan. My starałyśmy się zrobić to jak najprościej. Smakował rewelacyjnie! Jeśli masz ochotę na chwilę relaksu koniecznie obejrzyj filmik. Dokładny przepis jest poniżej.
Składniki:
Mąka pszenna tortowa lub luksusowa – 300 g
Suszone drożdże – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Jajko – 1 szt.
Oliwa – 1 łyżka do ciasta oraz 1 łyżka do wysmarowania miski
Jogurt naturalny – 100 g
Ciepłe mleko – 150 g
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny oraz ciepłe mleko i wyrób ciasto. Możesz w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki, ale tylko tyle, aby po wyrobieniu nie kleiło się do rąk, a wciąż pozostało miękkie i elastyczne.
Ciasto przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Następnie podsypując mąką, podziel wyrośnięte ciasto na 8 części i rozciągając je delikatnie w rękach formuj okrągłe placuszki o średnicy ok. 12 cm i grubości mniej więcej 0,5 cm. Kształt formowanych placuszków nie musi być regularny.
Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 20 minut, do momentu aż się równomiernie zarumienią.
Uwagi dodatkowe:
Z podanych proporcji otrzymasz 8 pysznych, mięciutkich placuszków.
Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&.Lime i blogu Justyny Z Miejsca Na Miejsce
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mamucie Przysmaki
P.S.
Jogurt i mleko możesz zastąpić mleczkiem kokosowym i chlebek również wyjdzie świetny.
Viola
Ewa, ten chlebek nest naprawdę smaczny! Daj znać jak zrobicie. Również pozdrawiam:-))
Ewa
Violu, od dawna szukamy z córką udanego przepisu na chlebek naan i wydaje się, że właśnie znalazłyśmy:-) Dziękujemy i pozdrawiamy, damy znać, jak nam wyjdzie:-)
Viola
Małgorzata, i taki jest właśnie. Poza tym przepyszny:-)
Małgorzata
Wydaje się prosty do zrobienia i wygląda apetycznie… muszę koniecznie spróbować… Pozdrawiam 🙂