Szybka konfitura z czarnej porzeczki i inne pomysły

wpis w: Inne | 0

Przepis na tę prostą i szybką konfiturę z czarnej porzeczki jest dla tych zwłaszcza, którzy nie przepadają za robieniem tradycyjnych przetworów, albo zwyczajnie nie mają na nie czasu. Do codziennego chleba z masłem, ale i deski serów na przyjęcie., do naleśników, placków czy grubego plastra białego sera –  uwielbiam ją!  Można ją zrobić mniej lub bardziej słodką. Samą lub z przyprawami, na przykład ze zmielonym jałowcem lub cynamonem. Moźe wnieść nowy, ciekawy smak podana z pueczonym burakiem czy z czerwonym mięsem.

Nie doceniałam wcześniej czarnej porzeczki, nie przepadałam za nią i rozumiem, że nie wszyscy muszą lubić jej slodko-gorzko-kwaśny smak ale to skarb! W tym roku zjadłam prosto z krzaka tyle ile nigdy wcześniej w życiu! Jak widać nowe rozdanie jest możliwe i stare smaki można odkrywać na nowo. Warto w tym przypadku, bo to skarb naturalnie bogaty w witaminę C i antyoksydanty. A poza tym nie moźe tak być że za chwilę zniknie z naszych polskich pól, bo zostanie zastąpiona łatwiejszymi w hodowli i chętniej kupowanymi borówkami amerykańskimi.  Te drugie są smaczne i zdrowe, owszem ale nie zrekompensują naszych wspomnień z dzieciństawa na wsi u dziadków, kiedy wykrzywialiśmy buzie zjadając te niedojrzałe owoce. Dbajmy więc, aby było miejsce na jedno i drugie, pytajmy na straganach o porzeczkę, kupujmy ją, a moźe nawet zasadźmy krzaczek u siebie w ogrodzie, jeśli jest taka możliwość.. Moje porzeczki pochodzą ze starego gospodarstwa po dziadkach mojego mėża. Krzaki są zaniedbane, mało owocują, ale moźe damy radę je jakoś odnowić.

A co jeszcze można zrobić z czarnej porzeczki oprócz szybkiej, gęstej konfitury o głębokim kolorze i smaku? Kilka pomysłów zamieszczam poniżej.

Oczywiście przede wszystkim teraz podjadamy na surowo – bo jest to m.in. bogactwo witaminy C i flawonoidów – bomba antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, a więc wszystkim nam potrzebna. Garść tych małych owocków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, której tu jest 4x więcej niż w pomarańczach!
  • TRADYCYJNE PRZETWORY w postaci konfitur, kompotów, chutneyów i tu czarna porzeczka jest prześwietna.
  • ZAMROZIĆ umyte i osuszone owoce  i mieć na jesienne dni kiedy brakuje smaku lata. Co więcej, zamrożone owoce nie tracą na wartości. Można je dodać do ciasta, ugotować kompot czy zrobić szybką konfiturę.
  • DODAĆ DO SAŁATKI garść owoców lub konfiturę. Jej smak dobrze się łączy z dojrzałymi twardymi serami. W postaci konfitury wspaniale smakuje z pieczonym burakiem. Doceniłam to połączenie ostatniej zimy.
  • DODAĆ DO SZYBKIEJ KANAPKI z masłem orzechowym i sałatą – na surowo lub w postaci konfitury, tradycyjnej lub szybkiej.
  • PRZYGOTOWAĆ SOS, razem z kulkami jałowca wzbogaci smak czerwonego mięsa.
  • DODAĆ DO CIAST I OZDOBIĆ DESERY dla odmiany, na przykład zamiast wszędobylskiej, całorocznej borówki amerykańskiej:). Wspaniale smakuje dodana do ciasta drożdżowego czy ucieranego. Jest przepyszna również z czekoladą. Już widzę brownie z jej dodatkiem. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę jej ostrzejszy smak. Dzieci mogą go nie docenić…

Czy któryś pomysł Cię zaskoczył? A który najbardziej się spodobał? Jeśli masz jakiś własny sposób na czarną porzeczkę to zostaw w komentarzu! A ja tymczasem, po tym dugim wstępie wreszcie przechodzę do krótkiego przepisu na szybką konfiturę. No ale nie mogłam tych pomysłów zostawić dla siebie…

SKŁADNIKI (na słoik ok. 160 ml)

1 Kubek owoców czarnej porzeczki
3 łyżki wody
ok. 1 łyżki cukru lub więcej (według uznania)

WYKONANIE

Do umytych i oddzielonych od szypułek owoców dodaj cukier, 3 łyżki wody i pogotuj całość około 4 minut, aż uzyskasz gęstą konsystencję konfitury. W trakcie gotowania możesz nieco rozgnieść łyżką część owoców. Jeśli uznasz, że konfitura jest za gęsta możesz dodać odrobinę więcej wody i ponownie całość zgotować. Nie warto nawet odchodzić od kuchenki, warto natomiast konfiturkę mieszać aby jej nie przypalić. Gotową przełóż do wyparzonego słoiczka i zakręć. Zużyj w ciagu następnych kilku dni, a ponieważ ma niewiele cukru i jest krótko gotowana przechowuj w lodówce. Wyobrażasz sobie jak smakuje z kromką świeżego chleba na zakwasie posmarowanego masłem albo świeżo upieczoną chałką drożdżową? Dla mnie to idealne połączenie do porannego espresso.

WSKAZÓWKI

Podobnie możesz przygotować konfiturę z czerwonej porzeczki, malin i moreli. Szybko i przepysznie!

Tę i inne szybkie konfitury przygotowuję bezproblemowo na bieżąco, w małej ilości.  Być może da się je dłużej przechować, ale nigdy tego nie sprawdziłam. Były za  dobre.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *