Tagliatelle pełne zdrowia

wpis w: Dania główne, Inne, Obiady | 0

Pokrzywa wyrosła na kilka pięter i dwa górne można ścinać, nareszcie! Czosnaczek zwyczajny zaczyna kwitnąć i za chwilę zrobi się gorzki, a podagrycznika wszędzie pełno. Maj! Krótka wizyta u przyjaciół za miastem, 15 minut w kuchni i tagliatelle pełne zdrowia dla czterech osób gotowe.  Co więcej, nawet nikt się nie zorientował, że nie jest to szpinak…

Podagrycznik, czosnaczek zwyczajny oraz pokrzywę zebrałam z natury, natomiast rukiew wodną zamówiłam w warzywniaku.  Jako że jestem za różnorodnością, do przygotowania dania użyłam wszystkich roślin mniej więcej w równych proporcjach.

talerz tagliatelle

 

SKŁADNIKI na 4 porcje

400-500 g makaronu tagliatelle
kilka gałązek podagrycznika
kilka gałązek czosnaczka zwyczajnego
kilka pędów pokrzywy
rukiew wodna do ozdoby
pęczek dymki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/2 główki czosnku (około 5 dużych ząbków)
mała śmietanka 30 %
150 ml białego wina
szczypta soli oraz 1 łyżka do makaronu
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
starty parmezan, cheddar lub ulubiony ser żółty do posypania z wierzchu

 

OPCJONALNIE

250-500 g szpinaku świeżego lub mrożonego (liście) zamiast ww dzikich roślin.

Danie można przygotować również z jednej dzikiej rośliny.

 

WYKONANIE

Nastaw wodę na makaron i ugotuj al dente zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu.

Pokrzywę, podagrycznik oraz czosnaczek dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli łodygi pokrzywy są twarde i łykowate, to oberwij same liście i sparz je na sicie wrzątkiem (krótko).

Posiekaj dymkę (białe i zielone części). Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i wrzuć pokrojony czosnek, a jak tylko poczujesz jego aromat (po około 30 sekundach)  dodaj większość dymki. Duś wszystko krótko (około 1 minutę) na średnim ogniu, a następnie dodaj posiekane liście podagrycznika, pokrzywy oraz czosnaczka i duś na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Oprósz solą i pieprzem..

Jak tylko liście nieco zmiękną (po około 2-3 minutach) dolej białe wino, zredukuj sos, dodaj śmietankę i 1/2 chochelki wody spod gotującego się makaronu. Pozostaw patelnię na minimalnym ogniu aż się ugotuje makaron.

Odcedź tagliatelle i rozłóż porcje na talerzach. Spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem a następnie polej nim makaron.

Jeszcze tylko pozostawiona dymka, starty parmezan lub inny ser oraz rukiew wodna i gotowe.

Smacznego!

 

WSKAZÓWKI

Pokrzywa ma własności oczyszczające i wzmacniające, uważana jest za naturalny antybiotyk, o podagryczniku mówi się, że jest zdrowszy od pokrzywy, ale jest niedoceniany. Czosnaczek zwyczajny wcale zwyczajny nie jest bo również ma wiele właściwości prozdrowotnych . Rukiew wodna uważana jest za najzdrowszą roślinę świata.

Aby dowiedzieć się więcej o tych roślinach polecam stronę doktora Różańskiego Medycyna  dawna i współczesna oraz książki o dziko rosnących roślinach leczniczych i bogatych w witaminy np. książkę Łukasza Łuczaja  „Dzika kuchnia”, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2013.

 

 

 

 

Książka kulinarno-artystyczna Mamucie Przysmaki to lrzepisy fotografie, obrazy i opowieści autorstwa Violi Grzelki
Piękna książka kulinarna na prezent

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *